Kokosrijst

Dit recept is perfect als je een keer wat meer smaak wilt toevoegen aan je rijst. Door de kokosroom krijgt de rijst een heerlijke romige smaak en zachte structuur. Een heerlijke afwisseling op gewone witte rijst.

Kokosrijst

Ingrediënten

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel al roerend aan de kook totdat de suiker is opgelost. Dek dan de pan af met een deksel, zet het vuur laag en laat ongeveer 30 minuten garen tot de rijst al het vocht opgenomen heeft en de rijst gaar en fluffy is, maar nog geen pap. Houd de pan in de gaten om te zorgen dat deze niet overkookt en roer af en toe door (mochten er tijdens het garen wat bruinere stukjes in de rijst ontstaan, geen zorgen, dit betekent dat de suiker en kokosmelk karameliseren, wat bijdraagt aan de smaak).

Haal de pan van het vuur en laat nog een kwartier nagaren met het deksel op de pan. Roer dan de rijst los met een vork.

Serveer bijvoorbeeld bij een Aziatische maaltijd zoals curry, gadogado, of een rijsttafel of gewoon zo als tussendoortje of toetje.

Tip: Gebruik echt jasmijnrijst voor dit recept, andere soorten rijst hebben andere kooktijden, andere structuren en nemen misschien meer vocht op waardoor er grotere kans is op droogkoken. Als je rijst toch droogkookt in 30 minuten voeg dan nog een beetje extra water of kokosmelk toe en roer goed door.

Tip 2: Je kan de rijst een hartig tintje geven door deze te garneren met gesneden bosui of geraspte kokos, of een zoet tintje door bessen of stukjes mango toe te voegen en eventueel nog wat extra kokossuiker.