Kidneybonenballetjes
Deze balletjes zijn een heerlijke vleesvervanger en makkelijk om te maken. Ze zijn lekker bij de borrel met een dipsausje, in een pastagerecht met tomatensaus, op een sandwich of als onderdeel van een Hollandse aardappel-groente-vleesvervanger-maaltijd. Het glutenpoeder (soms ook te vinden onder de naam tarwegluten of mix voor seitan) kun je vaak vinden bij molens, toko’s, vegan webshops en biologische winkels. Met glutenpoeder kun je allerlei soorten vleesvervangers maken. Kun je het echt niet vinden? Gebruik dan tarwebloem.
-
Menugang:
Tussendoor | Bijgerecht
-
30-60 minuten
-
5-6 personen
-
Printen
- Allergieën en diëten:
- Notenvrij, Pindavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
Ingrediënten
- 200 gr kidneybonen uit pot of blik
- 2 teentjes knoflook
- 2 el sojasaus
- 2 el olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 45 gr vegan paneermeel
- 40 gr glutenpoeder (seitanmix)
- ½ tl gedroogde oregano
- ¼ tl gedroogde tijm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Prak met een vork de kidneybonen tot een grove puree. Pers de knoflook erboven uit en voeg alle overige ingrediënten toe. Kneed dit door elkaar tot een deeg.
Vorm ongeveer 25 balletjes ter grootte van een walnoot en leg die in een ovenschaal. Bestrijk de balletjes met wat olie en bak ze 15 minuten in de oven. Keer dan voorzichtig de balletjes om en bak ze nog 10 minuten.
Tip: Je kunt ook een dubbele hoeveelheid maken en de balletjes per portie invriezen. Wel zo makkelijk voor als je een keer geen tijd of zin hebt om te koken!