Kerstbloemkool

Met deze bloemkool steel je zeker de show aan je kersttafel! De groene en rode balletjes maken het geheel helemaal af.

Kerstbloemkool

Ingrediënten

Groene en rode balletjes:

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Werkwijze bloemkool:
Haal de bladeren van de bloemkool en was de bloemkool in zijn geheel goed af. Snijd de bloemkool aan de onderkant eventueel recht af zodat deze vlak kan staan. Roer de kruiden door de olie en smeer de bloemkool daarmee in. Bak de bloemkool ongeveer in 1 uur gaar in de voorverwarmde oven.

Snijd de granaatappel door en doe de pitjes in bewaar de granaatappel pitjes in een bakje.

Maak de tahinisaus door de tahini te mengen met het citroensap, de sojayoghurt en de agavesiroop. Als de saus te dik is om goed te schenken kun je er nog een beetje water bij doen.

Werkwijze balletjes:
Doe de kastanjes, de broodkruimels het broodkruim en het lijnzaad in een keukenmachine en maal fijn. Verdeel de massa in 2 schalen.
Groene balletjes: Fruit 2 fijngesneden sjalotjes in wat olijfolie. Voeg daarna de fijn gesneden spinazie toe en bak deze nog even mee. Voeg dit mengsel toe aan een van de schalen met de kastanjepuree (voeg zout en peper naar smaak toe) en maak hier 10 a 15 balletjes van.

Rode balletjes: Snijd de sjalotjes, de paprika en de zongedroogde tomaten fijn. Fruit deze in de koekenpan met wat olie. Voeg dit mengsel toe aan een van de schalen met de kastanje puree (voeg zout en peper naar smaak toe) en maak hier 10 a 15 balletjes van.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg bakpapier op een bakplaat en schik de balletjes erop. Bak de balletjes gedurende 15 minuten.

Leg de bloemkool op een grote schaal met de balletjes er omheen. Schenk de tahinisaus over de bloemkool en bestrooi met de granaatappelpitjes.

 

Tip: Houd je van iets zachtere bloemkool? Kook de bloemkool dan even voor in een bouillon. Laat hem daarna goed uitlekken voor je hem met de marinade inwrijft.