Jota (Sloveense zuurkoolsoep)
Jota is een typisch Sloveense zuurkoolsoep. Naast zuurkool bevat de soep ook bonen en aardappelen. De stukjes worst die veel Slovenen meekoken in de jota, vervangen we door blokjes gerookte tofu of vegan rookworst. Al deze ingrediënten samen maken het een voedzame maaltijdsoep die heerlijk smaakt na een winterse wandeling. Traditionele jota wordt gemaakt met gedroogde bonen die samen met de andere ingrediënten lang op een laag vuurtje gekookt worden. Wie minder tijd heeft, kan gekookte bonen gebruiken (zie tip onderaan).
-
Menugang:
Hoofdgerecht
-
> 1 uur
-
4 personen
-
Printen
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Notenvrij, Pindavrij, Sojavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
Ingrediënten
- 125 gr witte bonen, een nachtje geweekt (of 375 gr gekookte bonen, zie tip onderaan)
- 1 ui
- 2 verse laurierblaadjes
- 2 aardappelen
- 350 gr zuurkool
- 200 gr rooktofu of vegan rookworst
- 1 bouillonblokje
Bereiding
Giet de bonen die je één nachtje hebt laten weken af. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Wie liever een zachtere zuurkoolsmaak in de soep heeft, kan de zuurkool even afspoelen en dan laten uitlekken.
Snijd de ui fijn. Verhit 1 el zonnebloemolie in een grote pan en fruit de ui tot deze bruin wordt. Voeg de geweekte bonen, 1,5 L water en de laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook, zet de hittebron zachter en laat de soep 40 minuten koken.
Snijd de aardappelen in blokjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm, doe ze bij de bonen en laat ze gedurende 15 minuten meekoken. Voeg de zuurkool toe en laat nog 10 minuten meekoken.
Voeg op het einde de blokjes rooktofu of vegan rookworst en het bouillonblokje toe. Laat nog even kort meekoken. Breng op smaak met peper en zout. Om de soep iets romiger te maken, kun je een aantal blokjes aardappel met een vork pletten.
Verwijder de laurierblaadjes en serveer.
Tip: Wie gekookte bonen gebruikt in plaats van gedroogde bonen gaat als volgt te werk: ui fruiten, water/laurier/blokjes aardappelen toevoegen en 10 minuten laten koken, bonen en zuurkool toevoegen en nogmaals 10 minuten laten koken. Volg hierna verder het recept.