Hutspot met een twist
In Leiden wordt op 3 oktober traditioneel hutspot gegeten om te vieren dat Leiden op 3 oktober 1574 werd bevrijd van de Spanjaarden. Maar natuurlijk is hutspot het hele jaar door lekker. Dit is een recept voor een zoetere variatie.
-
Menugang:
Hoofdgerecht
-
15-30 minuten
-
2-3 personen
-
Printen
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Notenvrij, Pindavrij, Sojavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Makkelijk
Ingrediënten
- 400 gr zoete aardappel
- 1 bouillonblokje of schepje bouillonkruiden
- 250 gr winterpeen of wortel
- 1 grote gele ui
- 1 pot/blik hollandse bruine bonen (uitlekgewicht ca 250 gr)
- 100 gr zongedroogde tomaten in reepjes
- 1 tot 2 handjes pijnboompitten
- Peper of mosterd naar smaak
Bereiding
Snipper de ui. Verhit 1 el olie in een kookpan en bak de ui tot deze lichtbruin kleurt.
Was de zoete aardappel goed, verwijder eventuele vieze plekjes en snijd in blokjes. Schrap de winterpeen en snijd deze in blokjes. Voeg beide toe aan de pan en bak enkele minuten mee. Voeg dan het bouillonblokje en water toe tot de groenten net onder water staan. Laat het geheel zo’n 10-15 minuten koken tot de groenten zacht zijn en giet af.
Spoel de bruine bonen af en voeg ze toe aan de pan. Stamp het geheel tot stamppot (het hoeft niet heel glad te zijn). Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes en roer deze samen met de pijnboompitten door de stamppot. Kruid naar smaak bij met peper of mosterd.
Tip: Serveer eventueel met piccalilly of vegan jus. Jus kun je
zelf maken!