Hongaars stoofpotje
Dit stoofpotje combineert vele lekkere smaken uit de Hongaarse keuken: rode uien, paprikapoeder, champignons, rode wijn en verse dille. De aardappelpuree past daar helemaal bij, maar je kunt ook het met een ander graan zoals gierst serveren.
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- Scheutje sojamelk
- 1 eetlepel olie
- 1 rode ui, fijngesneden
- 4 teentjes knoflook
- 500 gram champignons, in plakjes
- 1 courgette, in de lengte in kwarten en dan in schijfjes
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel cayennepeper
- 150 milliliter rode wijn
- 1 eetlepel (gerookte) paprikapoeder
- 1 eetlepel tijm
- 1 blik witte bonen (uitlekgewicht ca. 265 gram), uitgelekt
- 1 bosje verse dille, fijngesneden
Bereiding
Kook de aardappels in 20 minuten gaar en maak er met de sojamelk een puree van. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat dille.
Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui 5 minuten. Pers de knoflook er boven uit en bak nog een minuutje mee. Voeg dan de champignons, courgette, peper en zout toe en bak zo’n 5 minuten.
Voeg de wijn, paprikapoeder en tijm toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten koken. Zet dan het vuur laag, voeg de witte bonen toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Met een vork of de aardappelstamper prak je de helft van de bonen fijn, zodat de stoofpot wat dikker wordt. Roer de dille erdoor en serveer met de aardappelpuree.
Twist
Voer wat extra groente voeg je paprika toe en/of wat verse gesneden tomaten. Of gebruik gewoon 2 courgettes! Ook erg lekker met gierst of een zuurdesemboterham.
- Menugang:
- Hoofdgerecht
- Keuken:
- Centraal- / Oost-Europees
- Type:
- Aardappelgerecht, Stoofpot
- Seizoen:
- Herfst
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- Hartig, Kruidig
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Notenvrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Budgetvriendelijk, Supermarktvriendelijk