Havermoutcrumble met zoete aardappel
Deze ovenschotel maakt van iets gewoontjes zoals havermout een verwenontbijt op de zondagochtend of een bijzonder toetje. Zoete aardappel is een bijzondere groente die zich uitstekend leent voor zoete gerechten. Probeer het maar eens!
Ingrediënten
Voor de ovenschotel:
- 50 gr havermout
- 400 ml rijstmelk
- 300 gr zoete aardappel
- 1 rijpe banaan
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl kaneel
- ¼ tl zout
- Snuf nootmuskaat
- 2 el agavesiroop
Voor de topping:
- 40 gr pecannoten of walnoten, gehakt
- 2 el vloeibare plantaardige margarine of zonnebloemolie
- 2 el bloem
- 50 gr bruine basterdsuiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Kook de zoete aardappel ongeveer 5 – 10 minuten, tot je er met een vork in kunt prikken. Zet apart.
Doe de havermout en rijstmelk samen in een pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken terwijl je regelmatig roert. Voeg de zoete aardappel en banaan toe en pureer met een aardappelstamper. Er mogen wat grove stukken overblijven. Roer de vanille, kaneel, zout, nootmuskaat en agavesiroop erdoor en laat het vuur nog even laag staan terwijl je de topping bereidt.
Hak de noten fijn. Meng in een kommetje met margarine, bloem en basterdsuiker.
Verdeel het havermoutmengsel over een lage ovenschaal en bestrooi met de topping. Bak ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven en zet dan enkele minuten de grill aan voor een crunchy topping.
Tip: Je kunt de zoete aardappel vervangen door pompoen. In de topping kun je ook kokosrasp of stukjes pure chocola verwerken.
- Menugang:
- Brunch, Dessert
- Keuken:
- Brits / Amerikaans
- Type:
- Koek, Cake & Crumble
- Seizoen:
- Zomer, Herfst
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- Zoet
- Allergieën en diëten:
- Pindavrij, Sojavrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Supermarktvriendelijk