Havergrutjespap of Steel Cut Oats

Als je graag haver eet voor ontbijt, is havergrutjespap misschien eens lekker voor de afwisseling. Havergrutten of ‘steel cut oats’ zijn iets anders dan havermout. De laatste zijn gewalste graankorrels die platte rondjes zijn geworden, ofwel graanvlokken. Maar grutten zijn graankorrels die in stukjes zijn gehakt. Pap van havergrutten heeft een stevige korrelige structuur, minder papperig dan havermoutpap. Maar wel met dezelfde goede eigenschappen van haver! Steel cut oats vormen een stevig ontbijt waarop je een hele ochtend er tegenaan kunt.
Moet je pap noten- of sojavrij zijn? Let er dan op welke melk je gebruikt.
Havergrutjespap is goed op te warmen. Je kunt een grotere hoeveelheid maken en daar een paar dagen van eten.
Zet de grutten ‘s avonds in de week om de kooktijd te bekorten.
Als het gegarandeerd glutenvrij moet zijn, zorg dan dat je gecertificeerd glutenvrije steel cut oats hebt.

Havergrutjespap of Steel Cut Oats

Ingrediënten

Bereiding

Breng ‘s avonds in een pan een halve liter water aan de kook met een snuf zout. Zet dan de hittebron uit en voeg de grutten toe. Roer even om en laat met het deksel op de pan rusten tot de volgende ochtend.

De volgende ochtend zul je zien dat de grutten geweld zijn en ze het water geabsorbeerd hebben. Voeg nu de rozijnen toe, eventueel de kaneel en een halve cup plantaardige melk. Breng dit aan de kook en laat onder regelmatig roeren zachtjes doorkoken gedurende 5 minuten of tot de pap voor jou zacht genoeg is. Neem van het vuur en roer nu het lijnzaad erdoor als je dat gebruikt. Doe in een kom zoveel als je nu wilt eten. Laat de rest in de pan afkoelen en zet dit later in de koelkast.

De steel cut oats-pap is zo al lekker. Maar je kunt je kom nog verder versieren met noten, jam of wat je maar lekker vindt. Zorg dat je noten niet meekookt, want daar worden ze glazig van - zonde van de lekkere knapperigheid.

Als je de volgende dag de pap opwarmt heb je waarschijnlijk wat extra water of plantaardige melk nodig.

tip 1: Je kunt op dezelfde manier pap maken van boekweitgrutten. Je zult merken dat die sneller gaar zijn.

tip 2: om de pan na afloop weer schoon te krijgen gebruik je opnieuw de methode van het weken. Doe in de ochtend een bodem water in de pan en je kunt ‘s avonds met de afwaskwast de papresten er uit aaien.