Havergrutjespap

Havergrutten of ‘steel cut oats’ zijn iets anders dan havermout. De laatste zijn gewalste graankorrels die platte rondjes zijn geworden, ofwel graanvlokken. Grutten zijn graankorrels die in stukjes zijn gehakt. Pap van havergrutten heeft een korrelige structuur. Steel cut oats vormen een stevig ontbijt waarop je een hele ochtend kunt teren. Havergrutjespap is goed op te warmen. Je kunt een grotere hoeveelheid maken en daar een paar dagen van eten.

Havergrutjespap

Ingrediënten

Bereiding

Breng ‘s avonds in een pan een halve liter water aan de kook met een snuf zout. Zet dan de hittebron uit en voeg de grutten toe. Roer even om en laat met het deksel op de pan rusten tot de volgende ochtend.

De volgende ochtend zul je zien dat de grutten geweld zijn en ze het water geabsorbeerd hebben. Voeg de rozijnen, kaneel en plantaardige melk toe. Breng dit aan de kook en laat onder regelmatig roeren zachtjes doorkoken gedurende 5 minuten of tot de pap voor jou zacht genoeg is. Neem van het vuur en roer het lijnzaad erdoor. Schep een hoeveelheid in een kom zoveel als je nu wilt eten. Laat de rest in de pan afkoelen en bewaar dit later in de koelkast.

Versier de pap met noten, jam of andere toppings.

De volgende dag kun je de resterende pap opwarmen met wat extra water of plantaardige melk.

Tip: Als het gerecht gegarandeerd glutenvrij moet zijn, zorg dan dat je gecertificeerd glutenvrije steel cut oats hebt. Gebruik soja- of havermelk voor een notenvrije pap en gebruik haver- of amandelmelk voor sojavrije pap.