Hasselback aardappelen

Aardappelen waar je weinig werk aan hebt, maar die een feestelijk resultaat geven op het bord. Voor Hasselback aardappelen maak je inkepingen in de aardappelen. Dit gaat het makkelijkste als je een aardappel tussen 2 stelen van 2 houten lepels legt. Met een scherp lang mes kan je nu de aardappel in de breedte insnijden, zonder dat je de aardappel helemaal doormiddden snijdt. De houten stelen verhinderen dit. Lekker met een dot veganaise, ideaal als bijgerecht bij een plantaardige burger.

Hasselback aardappelen

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Boen de aardappelen goed schoon. Dit gaat het best onder stromend water met een borsteltje. Dep de aardappelen droog met een keukenhanddoek.

Leg een aardappel tussen de 2 stelen van 2 houten lepels. Snij de aardappel om de 2 mm in met een scherp lang mes in tot je voelt dat je mes op de steel botst. Doe dit met alle aardappelen.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schik de aardappelen erop. Sprenkel de olie over de aardappelen en maak een draaiende beweging met de bakplaat totdat alle aardappelen met een dun laagje olie bedekt zijn. Leg de aardappelen allemaal met de gesneden kant naar boven en strooi het zout (en de gedroogde kruiden als je die gebruikt) erover.

Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven gedurende 40 – 60 minuten (afhankelijk van de soort en de grootte van de aardappelen). Bestrijk de aardappelen tussendoor eventueel met nog wat extra olie.

Check na 40 minuten de gaarheid. Als je er vlot met een mes in kan prikken en de aardappelen mooi bruin gekleurd zijn, haal je de bakplaat uit de oven.