‘Haagse bluf’ van aquafaba

Een klassieker uit de Nederlandse keuken is Haagse bluf. Het werd vroeger gemaakt met eieren van de kip... Maar met aquafaba (het water uit een blik kikkererwten of witte bonen) is Haagse bluf heel makkelijk te veganizen! Traditioneel deden we dit met bessensap en suiker, maar het kan suikervrij met appeldiksap. De zoet-romige bluf combineert heerlijk met friszure sojayoghurt, maar probeer het ook eens met zelfgemaakte griesmeelpap.
De aquafaba van witte bonen heeft minder ‘bonen-smaak’ maar die van kikkererwten schuimt beter op.
Met een beetje xanthaangom (drogist) krijg je gegarandeerd een stevig schuim waar je mooie pieken van maakt. Zonder dat moet je wat langer doorkloppen, maar lukt het ook wel.

‘Haagse bluf’ van aquafaba

Ingrediënten

Voor erbij:

Bereiding

Neem een beslagkom en je mixer. Weet zeker dat deze geheel vetvrij zijn, want aquafaba laat zich niet stijf kloppen als er ook maar een spoor van vet bij komt. (Dan wordt het wel luchtig maar blijft dik-vloeibaar.)

Tip voor vetvrij maken: neem de kom en kloppers af met een keukenpapiertje met wat azijn of citroensap.

Maak het blikje kikkererwten of bonen open en vang de aquafaba op in de kom. Zet de peulvruchten in de koelkast en bewaar voor iets anders.

Voeg de xanthaangom, indien je die gebruikt, bij de aquafaba en klop met de mixer tot deze stijf is. Dit duurt zeker 5 minuten. Hou vol tot zich stijve pieken hebben gevormd. Voeg dan het diksap of bessensap toe. Klop dit nog kort erdoor.

 

Verdeel de yoghurt of griesmeelpap over schaaltjes, maak tot de rand vol met bluf en bestrooi met wat kaneel – en smikkelen maar.

Tip: Van oudsher at men Haagse bluf met een biskwietje er in gestoken (daarmee is het niet meer glutenvrij).