Glutenvrije speculaas en kruidnoten

Als het herfst wordt, krijg je vanzelf zin in speculaas, toch? Speculaaskruiden zijn verwarmend en geurig. Terwijl de speculaas in de oven bakt, vult de geur je hele huis.
Met hetzelfde deeg kun je zowel speculaas'brok' als kruidnoten maken. Of verdeel het deeg in tweeën en maak allebei! De kruidnoten kun je tenslotte ook nog een chocoladejasje geven.
Let er op dat je boekweitmeel en rijstmeel glutenvrij zijn. Dat zijn ze van nature wel, maar als deze granen gemalen zijn op een molen waarop ook andere granen worden gemalen, kunnen er sporen van dat andere graan in zitten.
Je speculaas/kruidnoten worden nog lekkerder als je het deeg, voor het bakken, een nachtje in de koelkast laat staan. De smaken krijgen dan tijd om in te trekken.
Maak je voor de helft speculaasbrok en voor de andere helft kruidnoten, dan kun je natuurlijk de amandelen en chocolade halveren.

Glutenvrije speculaas en kruidnoten

Ingrediënten

Voor speculaasbrok en/of kruidnoten:

Voor de speculaasbrok:

Voor het chocoladejasje om de kruidnoten:

Bereiding

Zeef alle droge ingrediënten voor de speculaas/kruidnoten (boekweitmeel t/m zout) in een kom. Roer alles even goed dooreen. Voeg dan de in blokjes gesneden margarine en water toe en kneed alles met je handen tot een samenhangend deeg. Kneed kort, zodat het deeg door de warmte van je handen niet opwarmt.

Zet een deksel over de kom en plaats het deeg in de koelkast. Laat een uur tot een nacht staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maak je speculaasbrok, leg dan het deeg op de bakplaat. Druk nu het deeg plat met je handen tot het een grote plak is geworden - de dikte bepaal je zelf. Druk er vervolgens de amandelen in, in een patroontje dat je leuk vindt. Bestrijk dan het geheel met wat sojamelk, met behulp van een kwastje. Dit geeft een mooie glans aan je baksel.

Maak je kruidnoten, neem dan steeds een klein stukje deeg (niet meer dan een halve theelepel. Hou er rekening mee dat het deeg nog wat gaat rijzen), draai dat tussen je handpalmen tot een bolletje en leg het op de bakplaat. Druk het iets plat. Laat steeds een vingerdikte ruimte tussen de kruidnoten.

Bak nu gedurende 15 - 25 minuten, afhankelijk van de dikte van je brok of kruidnoten. Wil je een bros resultaat, haal het dan niet te vroeg uit de oven. Wacht tot de randen van de brok of de onderkant van de kruidnoten een beetje donker bruin beginnen te worden. Bak je ze allebei, dan moet de één misschien vroeger uit de oven dan de ander.

Laat afkoelen en smullen maar - of geef de kruidnoten nog een chocoladejasje:

Smelt au bain Marie je chocola. Dat wil zeggen dat je een klein (steel)pannetje zet in een wat groter pannetje waar water in zit. Het kleine pannetje gaat dus in bad. Maar er mag geen water in het kleine pannetje komen. Dit zet je op het vuur, het water moet heet worden maar mag niet koken.

In het kleine pannetje gaat de verbrokkelde witte chocolade. Roer tot deze gesmolten is. Doop dan een kruidnoot in de chocolade, beweeg ‘m met een vork zodat hij geheel bedekt wordt met chocola, laat even uitlekken op de vork en leg ‘m dan op een stuk bakpapier om op te stijven. Doe dit met een derde van de kruidnoten. Lik dan het chocoladepannetje schoon, was en droog het af en herhaal het proces met de melkchocolade, en daarna met de pure chocolade.

Tip: is het voor jou niet belangrijk dat je speculaas of kruidnoten glutenvrij zijn? Dan kun je boekweitmeel en rijstmeel vervangen door tarwemeel.

Tip 2: je kunt je speculaaskruiden ook zelf mengen. Neem hiervoor 2 tl. kaneel, 1tl. kruidnagel en ½ tl. nootmuskaat.