Glutenvrije speculaas en kruidnoten

In de herfst en winter krijg je vanzelf zin in speculaas, toch? Speculaaskruiden zijn verwarmend en geurig. Terwijl de speculaas in de oven bakt, vult de geur je hele huis. Met hetzelfde deeg kun je zowel speculaasbrokken als kruidnoten maken. Of verdeel het deeg in tweeën en maak allebei! De kruidnoten kun je tenslotte ook nog een chocoladejasje geven.

Glutenvrije speculaas en kruidnoten

Ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de speculaasbrokken:

Voor het chocoladejasje om de kruidnoten:

Bereiding

Zeef alle droge ingrediënten voor de speculaas/kruidnoten (boekweitmeel t/m zout) in een kom. Roer alles even goed door elkaar. Snijd de margarine in blokjes en voeg samen met het water toe aan de kom. Kneed alles met je handen tot een samenhangend deeg. Kneed kort, zodat het deeg door de warmte van je handen niet opwarmt.

Dek de kom af en plaats het deeg in de koelkast. Laat minimaal een uur maar het liefst een nacht staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Voor de speculaasbrokken

Leg het deeg op de bakplaat. Druk het deeg plat tot het een grote plak is geworden - de dikte bepaal je zelf. Druk er vervolgens de amandelen in, in een patroon dat je leuk vindt. Bestrijk het geheel met een kwastje met sojamelk. Dit geeft een mooie glans aan je baksel.

Voor de kruidnoten

Neem steeds een halve theelepel deeg, draai dat tussen je handpalmen tot een bolletje en leg het op de bakplaat. Druk het iets plat. Laat steeds een vingerdikte ruimte tussen de kruidnoten.

Bak nu gedurende 15 - 25 minuten, afhankelijk van de dikte van de speculaasplak of kruidnoten. Wil je een bros resultaat, haal het dan niet te vroeg uit de oven. Wacht tot de randen van de speculaasplak of de onderkant van de kruidnoten een beetje donkerbruin beginnen te worden.

Laat afkoelen en breek de speculaasplak in grote stukken.

Voor de kruidnoten in chocolade

Smelt elke soort chocolade au bain Marie. Dat houdt in dat je een klein pannetje of een hittebestendige kom met in stukken gebroken chocolade in een grotere pan met water zet. Let er op dat er geen water in het kleine pannetje kan komen. Zet de grotere pan op het vuur, zodat het water heet wordt en de chocolade smelt.

Doop dan een kruidnoot in de chocolade, beweeg ‘m met een vork zodat hij geheel bedekt wordt met chocolade, laat even uitlekken op de vork en leg ‘m dan op een stuk bakpapier om op te stijven. Doe dit met een derde van de kruidnoten. Herhaal het proces met de andere twee soorten chocolade.

Tips:
Deel dit recept