Glutenvrije gevulde speculaas

Dit is het ideale recept voor een traktatie op school of werk in de wintermaanden. Maar ook in de rest van het jaar is het moeilijk om deze glutenvrije speculaas te laten staan! Door het gebruik van abrikozen wordt de spijs iets donkerder van kleur en iets zoeter dan je misschien gewend bent.

Glutenvrije gevulde speculaas

Ingrediënten

Voor de spijs:

Voor het koekdeeg:

Voor de garnering:

Bereiding

Bereiding spijs:

Laat de abrikozen een half uurtje staan in heet water. Giet de abrikozen af, maar bewaar een deel van het water. Dat kun je later nog gebruiken om het geheel iets smeuïger te maken. Pureer de abrikozen met een staafmixer of keukenmachine.

Maal de amandelen zeer fijn in een keukenmachine. Doe de gepureerde abrikozen erbij en mix goed door elkaar. Voeg het citroensap samen met het amandelaroma toe, evenals de gember en kardemom, en roer weer goed door. Het spijs mag wat vettig aanvoelen, maar moet niet te plakkerig zijn. Voeg in dat geval nog wat gemalen amandelen toe. Doe er wat weekwater van de abrikozen bij als het mengsel te droog is.

Proef je het zoet genoeg vindt. Eventueel kun je er nog wat agavesiroop of ander zoetmiddel aan toevoegen.

Maak een dikke plak van de spijs, wikkel die in folie en bewaar in de koelkast tot verdere verwerking.

Bereiding speculaasdeeg:

Roer het meel, de speculaaskruiden, het bakpoeder en het zout goed door elkaar. Laat de abrikozen wellen en pureer ze op dezelfde manier als voor de spijs. Roer de suiker erdoor en voeg dan bij het meelmengsel, samen met de kokosolie. Meng tot een stevig deeg met een keukenmachine of mixer. Proef of je het zoet en kruidig genoeg vindt en voeg eventueel wat extra zoetmiddel en specerijen toe. Als het deeg te droog is, doe je er telkens één eetlepel weekwater bij tot de consistentie goed is. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Wikkel ze in folie en laat rusten op een koele droge plek.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met vegan boter. Neem de helft van het koekdeeg en vorm hiervan de onderste laag van de gevulde koek – gebruik eventueel een deegroller. Maak van het amandelspijs een platte laag en bedek het koekdeeg hiermee. Maak met de rest van het koekdeeg de bovenste laag. Kerf eventueel met een vork een leuk patroon in het deeg en garneer de koek met amandelschaafsel of met hele amandelen.

Bak de koek in ongeveer 30-40 minuten gaar. De amandelen moeten goudbruin zijn. Laat goed afkoelen voordat je de koek aansnijdt!

Tip: het is het lekkerst als je de spijs een paar dagen van tevoren klaarmaakt en één dag van tevoren het speculaasdeeg, zodat de speculaaskruiden er goed in kunnen trekken.
Delen