Glutenvrije en notenvrije appeltaart

De klassieke ‘hollandsche’ appeltaart wordt vaak gebakken in de Nederlandse keukens. De meeste vegan en glutenvrije varianten worden gemaakt met amandelmeel, maar het nadeel hiervan is dat de korst van je appeltaart daarmee snel droog wordt. Wij hebben dit expres links laten liggen en daarom is dit recept ook notenvrij! Er worden meerdere soorten meel gebruikt omdat dit het beste werkt als je glutenvrij bakt. Deze taart is zo lekker, succes gegarandeerd!

Glutenvrije en notenvrije appeltaart

Ingrediënten

voor de bodem:

voor de vuling:

voor de karamel:

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak eerst het deeg voor de bodem: meng alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg dan de zachte margarine, eivervangers en water toe en meng alles tot een samenhangend deeg. Dit kan in een keukenmachine met deeghaken of met de hand.
Zet het deeg even in de koelkast om iets op te stijven.

Bekleed een springvorm van ongeveer 24 centimeter met bakpapier en vet de randen in.
Schil de appels en snijd deze in dunne parten.
Doe ze in een kom, voeg de kaneel en custardpoeder toe en roer alles goed door.

Doe de dadels met het citroensap en het water in een maatbeker en pureer tot een glad sausje.

Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de bodem en randen met 3/4 van het deeg. Dit gaat het makkelijkste als je het gewoon met je vingers aandrukt.

Doe de helft van het appelmengsel in de springvorm, verdeel de laag dadel karamel erover en schep de tweede helft van het appelmengsel er bovenop.

Maak met het resterende taartdeeg linten en bekleed de taart ermee.

Bak de taart in 50 minuten goudbruin. (Als je oven het kan, kun je de eerste 15 minuten alleen onderwarmte gebruiken en daarna onder- en bovenwarmte. Zo wordt je onderkant zeker gaar!)

 

* Tapiocameel wordt toegevoegd om het deeg wat meer te ‘binden’ en je een minder kruimelige bodem krijgt. Dit meel kun je o.a. vinden bij de toko. Anders kun je het proberen te vervangen met aardappelzetmeel.

** maak je deze taart voor iemand met coeliakie? Zorg dat je glutenvrij gecertificeerd havermeel hebt! Je kunt ook havermout in een hakmolentje vermalen tot meel.