glutenvrije banaan-karameltaart

De combinatie van een knapperige bodem met banaan, karamel en slagroom is echt hemels. De taart is heel lekker als nagerecht of voor tussendoor en makkelijk vooraf te maken. Doe de slagroom er dan wel vlak voor het serveren op. Wil je zo min mogelijk suiker eten, laat de slagroom dan weg.

glutenvrije banaan-karameltaart

Ingrediënten

Voor de bodem:

Voor de karamelsaus:

Voor de garnering:

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de zonnebloempitten en de havermout in een hakmolen of keukenmachine en maal tot een grof poeder. Voeg dan de kokosolie, ahornsiroop en water toe. Mix weer tot een samenhangend deeg. Als het niet goed plakt voeg je elke keer nog een lepel water toe. Net zo lang tot je een bal van het deeg kunt maken.

Druk het deeg stevig in een springvorm met een doorsnede van 20 cm. Bedek de bodem met bakpapier en vet 2 cm van de rand in met een beetje kokosolie. De opstaande rand maak je ongeveer 2 cm hoog. Prik gaatjes in het deeg en zet deze 20 a 30 minuten in de oven. De korst moet mooi goudgeel en knapperig zijn. Laat de bodem afkoelen.

Maak de karamelsaus door alle ingrediënten te mixen in een blender of hakmolen. Het moet een mooie dikke egale massa worden. Voeg indien nodig wat extra water toe. Als je harde dadels hebt laat ze dan van te voren weken in heet water zodat ze zacht kunnen worden.

Verdeel de karamelsaus over de afgekoelde taartbodem. Snijd de banaan in plakjes en leg deze mooi over de karamelsaus. Klop indien nodig de slagroom en spuit de slagroom vlak voor het serveren over de plakjes banaan. Smullen maar!

tip: voor een meer ongezonde maar een wat smeuïgere versie, vervang het water in de bodem mix voor vegan boter.