Feeststol

In een traditionele feeststol wordt helaas nog vaak (room)boter, melk en/of ei gebruikt. Dit recept laat zien dat het gelukkig ook anders kan. Met deze stol zet je een heerlijk en diervriendelijk paas- of kerstontbijt op tafel!

Feeststol

Ingrediënten

Bereiding

Meng de margarine met de plantaardige melk en het water, en verwarm het in een steelpannetje tot het mengsel handwarm is.

Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Meng in een grote kom de bloem, gist, suiker, kaneel, zout en citroenrasp. Voeg het margarinemengsel toe en kneed tot een soepel deeg. Kneed zo’n 10 minuten goed door voor een luchtig resultaat.

Laat het deeg afgedekt met een theedoek ongeveer een uur rijzen op een warme plaats. Het moet ongeveer verdubbelen in volume.

Wel de rozijnen door ze in warm water te zetten. Meng alle ingrediënten voor de spijs door elkaar. Hak de noten in grove stukjes. Giet de rozijnen af en dep ze droog met wat keukenpapier. Kneed vervolgens de rozijnen en noten door het deeg en rol het uit tot een dikke ovale lap. Leg in het midden over de lengte van het deeg de spijs. Vouw het deeg om het spijs heen en strooi een beetje bloem over de bovenkant. Laat het brood onder een theedoek nog een uur rijzen.

Verwarm de oven (boven en onder-warmte) voor op 180 graden.

Bestrijk het brood met sojamelk en bestrooi het met amandelschaafsel. Bak het in ongeveer 40 minuten gaar in het midden van de oven. Laat goed afkoelen op een rooster.

Bestrooi/decoreer de stol voor het serveren met poedersuiker.

Tip: in plaats van amandelmeel kun je ook blanke amandelen fijnmalen in de keukenmachine