Feeststol

In een traditionele feeststol wordt helaas nog vaak (room)boter, melk en/of ei gebruikt. Dit recept laat zien dat het gelukkig ook anders kan. Met deze stol zet je een heerlijk en diervriendelijk paas- of kerstontbijt op tafel!

Feeststol

Ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de amandelspijs:

Voor de topping:

Bereiding

Meng de margarine met de plantaardige melk en het water in een steelpannetje en verwarm het mengsel tot het handwarm is.

Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Meng in een grote kom bloem, gist, suiker, kaneel, zout en citroenrasp. Voeg het margarinemengsel toe en kneed tot een soepel deeg. Kneed zo’n 10 minuten goed door voor een luchtig resultaat. Laat het deeg afgedekt met een theedoek ongeveer een uur rijzen op een warme plaats. Het moet ongeveer verdubbelen in volume.

Wel de rozijnen in een kom warm water. Meng alle ingrediënten voor de spijs door elkaar. Hak de noten in grove stukjes. Giet de rozijnen af en dep ze droog met wat keukenpapier. Kneed vervolgens de rozijnen en noten door het deeg.

Rol het deeg uit tot een dikke ovale lap. Leg de spijs in het midden over de lengte van het deeg. Vouw het deeg om de spijs heen en strooi een beetje bloem over de bovenkant. Laat het brood onder een theedoek nog een uur rijzen.

Verwarm de oven (boven en onder-warmte) voor op 180 graden. Bestrijk het brood met sojamelk en bestrooi het met amandelschaafsel. Bak het in ongeveer 40 minuten gaar in het midden van de oven. Laat goed afkoelen op een rooster.

Bestrooi de stol voor het serveren met poedersuiker.

Tip: Om zelf amandelmeel te maken kun je blanke amandelen fijnmalen in de keukenmachine. Hiermee ben je goedkoper uit.
Deel dit recept