Champignon-seitan Wellington

Wellington is een blikvanger op je kerstdiner of een ander feestje.
Je kan één grote wellington maken, of acht individuele wellingtontjes. Dat laatste is makkelijker met bakken.
Dit recept is gebaseerd op hoe het gemaakt wordt in de familie van een van onze receptenteam-leden.
De meeste ingrediënten zijn makkelijk te verkrijgen, m.u.v. het glutenpoeder. Dit is online te bestellen en ook vaak verkrijgbaar bij een molenwinkel waar meel verkocht wordt. Door het glutenpoeder met de andere ingrediënten te mengen krijg je seitan!

Champignon-seitan Wellington

Ingrediënten

Bereiding

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat het vast ontdooien. Doe het lijnzaad in een kommetje met 2 eetlepels water om te laten wellen.

Olijfolie verhitten in een koekenpan.

Ui, knoflook en kruiden ongeveer 3 min bakken in pan, daarna champignons toevoegen en nog 10 min bakken. Zonder deksel, om het vocht wat te laten verdampen. Laat het wat afkoelen.

Oven voorverwarmen op 200° C hetelucht.

Bonen laten uitlekken. Bewaar wat van het vocht, ook aquafaba genoemd, om straks het deeg mee te bestrijken. Doe de bonen in een blender. Voeg champignon/ui mengsel toe met misopasta en sojasaus en even kort blenden (er mogen wat grove stukjes in blijven).

Voeg glutenpoeder, lijnzaad en walnoten toe en meng alles. Gebruik meer gluten als mengsel nog wat te nat is. Je wil er een bal van kunnen vormen.

Als je de grote wellington maakt, leg dan de bladerdeegvellen naast elkaar en plak ze aaneen in twee rijen van drie. Smeer dunne laag mosterd op bladerdeegvellen.

Dan het seitan-champignonmengsel in worstvorm vormen (1 grote of 8 kleine) en op het bladerdeeg leggen.

Rol op als een sigaar en maak de randen dicht (met een mesje/vork).

Smeer met een kwastje wat aquafaba over het deeg. Eventueel wat zaadjes overheen strooien.

In oven bakken. Ongeveer 30 minuten voor de kleine wellingtonpakketjes, en 45 - 60 minuten voor een grote (tot bladerdeeg goudbruin is en onderkant ook gaar). Let op: wanneer je de grote maakt, halverwege de baktijd even kijken of het niet te hard gaat, anders de temperatuur van de oven wat lager zetten.

Tip: lekker met een lepeltje chutney of cranberrysaus.