Burek: gevulde filodeegrolletjes
Burek is hartig gevuld filodeeg die in een mooie spiraal opgerold en afgebakken wordt. Voor het eerst gemaakt in Servië, maar ondertussen gekend in heel de Balkan. In dit recept vullen we de burek met een zacht tofumengsel en spinazie. Je eet burek als snack, maar als je er soep of een salade bij maakt, kan het prima als lunch of hoofdgerecht.
Ingrediënten
- 400 gr tofu
- 200 gr ongezoete sojayoghurt
- 1 el citroensap
- 1.5 tl zout naar smaak
- 1.5 el edelgistvlokken, optioneel
- 6 vellen filodeeg van ongeveer 45x35cm
- 250 gr diepgevroren spinazie, ontdooid en uitgelekt
- peper naar smaak
- zonnebloemolie (of andere neutraal smakende plantaardige olie)
- (zwart) sesamzaad
Bereiding
Maak het tofumengsel door de tofu te verkruimelen in een kom. Roer de yoghurt, het citroensap, zout en eventueel gistvlokken door de tofu tot een smeuïg mengsel.
Zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar en warm de oven voor op 220 graden.
Leg een schone theedoek op je werkvlak en leg hierop een vel filodeeg met de lange zijde naar je toe. Zorg ervoor dat de resterende filodeeg bedekt blijft met een theedoek zodat ze niet uitdrogen.
Bestrijk het vel filodeeg met een borsteltje in met olie. Draai het vel voorzichtig om en bestrijk ook deze kant met olie. Zo is het filodeeg minder droog en beter plooibaar.
Verdeel ongeveer 4 eetlepels van het tofumengsel langs de onderste rand van het filodeeg. Op die tofuvulling verdeel je ongeveer 3 el spinazie. Strooi wat peper over de vulling.
Met behulp van je handdoek rol je het filodeeg op. Neem hiervoor de theedoek aan de 2 onderste punten vast en rol het deeg voorzichtig over de vulling. Gebruik verder je handen om het deeg helemaal tot een rolletje op te rollen. Vouw het rolletje tot een spiraal. (spiraal is met filodeeg moeilijk, als alternatief kies voor kleine buideltjes)
Leg de spiraal op de bakplaat, dek af met een doek. Vul en rol de vijf andere filodeegvellen op dezelfde manier.
Bestrijk de burek met olie en strooi er wat sesamzaad over. Bak gedurende 20-30 minuten in de oven op 200 graden tot het filodeeg mooi goudbruin gekleurd is. Serveer warm.
Variatie: In plaats van diepvries spinazie kan je ook verse groenten bij het tofumengsel gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan boerenkool,prei, snijbiet of champignons. Stoof de groenten eerst gaar, laat ze goed uitlekken en afkoelen alvorens ze als vulling te gebruiken. Voeg wat stukjes plantaardige feta toe bij de vulling.
Tip: Een overschotje van het tofumengsel? Roer er wat gesnipperde groene tuinkruiden (peterselie, oregano, basilicum) doorheen en smeer op je boterham. Of maak er een no-egg salade van, een recept vind je
hier.
- Menugang:
- Brunch, Lunch, Tussendoor, Hoofdgerecht, Bijgerecht
- Keuken:
- Grieks, Centraal- / Oost-Europees, Mediterraan
- Type:
- Zoetjes & Zoutjes & Snacks, Taart & Banket, Hapjes
- Seizoen:
- Lente, Zomer, Herfst, Winter
- Gelegenheid:
- Borrel, High Tea, Ramadan / Suikerfeest, Potluck
- Smaak:
- Hartig, Romig
- Allergieën en diëten:
- Notenvrij, Vrij van geraffineerde suikers, Pindavrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Budgetvriendelijk, Supermarktvriendelijk