Burek: gevulde filodeegrolletjes

Burek is hartig gevuld filodeeg dat in een mooie spiraal opgerold en afgebakken wordt. Het werd voor het eerst gemaakt in Servië, maar is ondertussen in de gehele Balkan gekend. In dit recept vullen we de burek met een zacht tofumengsel en spinazie. Burek is een snack, maar als je er soep of een salade bij maakt, kan het prima als lunch of hoofdgerecht.

Burek: gevulde filodeegrolletjes

Ingrediënten

Bereiding

Maak het tofumengsel door de tofu te verkruimelen in een kom. Roer de sojayoghurt, het citroensap, zout en eventueel gistvlokken door de tofu tot een smeuïg mengsel.

Zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar en warm de oven voor op 220 graden.

Leg een schone theedoek op je werkvlak en leg hierop een vel filodeeg met de lange zijde naar je toe. Zorg ervoor dat de resterende filodeeg bedekt blijft met een theedoek zodat de vellen niet uitdrogen.

Bestrijk met een kwastje het vel filodeeg met olie. Draai het vel voorzichtig om en bestrijk ook deze kant met olie. Zo is het filodeeg minder droog en beter te vouwen.

Verdeel ongeveer 4 eetlepels van het tofumengsel langs de onderste rand van het filodeeg. Op die tofuvulling verdeel je ongeveer 3 el spinazie. Strooi naar smaak wat zwarte peper over de vulling.

Met behulp van je theedoek rol je het filodeeg op. Neem hiervoor de theedoek aan de 2 onderste punten vast en rol het deeg voorzichtig over de vulling. Gebruik verder je handen om het deeg helemaal tot een rolletje op te rollen. Vouw het rolletje eventueel tot een spiraal.

Leg de spiraal op de bakplaat en dek af met een doek. Vul en rol de vijf andere filodeegvellen op dezelfde manier.

Bestrijk de burek met olie en strooi er wat sesamzaad over. Bak gedurende 20-30 minuten in de oven op 200 graden tot het filodeeg mooi goudbruin gekleurd is. Serveer warm.

Variatie: In plaats van diepvriesspinazie kun je ook verse groenten bij het tofumengsel gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan boerenkool,prei, snijbiet of champignons. Stoof de groenten eerst gaar en laat ze goed uitlekken en afkoelen. Voeg optioneel wat stukjes plantaardige feta toe bij de vulling.

Tip: Heb je tofumengsel over? Roer er wat gesnipperde groene tuinkruiden (peterselie, oregano, basilicum) doorheen en smeer op je boterham.  Of maak er een no-egg salade van, een recept vind je hier.
Deel dit recept