Bloemkoolovenschotel met vegan spekjes

Bloemkool heeft helaas de reputatie een beetje ‘saai’ te zijn. Het heeft niet een uitgesproken smaak. Dat maakt deze groente juist heel geschikt om met van alles te combineren. Daarnaast bevat bloemkool vitamine C, vitamine K en veel vezels. En als extraatje: de groente bevat weinig calorieën. Schep je bord dus maar vol met deze bloemkool ovenschotel!

Bloemkoolovenschotel met vegan spekjes

Ingrediënten

Bereiding

Snijd de bloemkool in roosjes. Doe de bloemkool, aardappelschijfjes en 2 theelepels bouillonpoeder in een kookpan en voeg water toe tot de groenten onder staan. Breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken op zacht vuur.

Vet intussen een ovenschaal in met een klein beetje olijfolie. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak de saus door in een steelpan de plantaardige melk, edelgistvlokken, tapiocazetmeel of maizena, knoflookpoeder, uipoeder, tijm en twee eetlepels bouillon uit de pan met bloemkool te mengen. Breng zachtjes aan de kook en blijf goed roeren met een garde totdat de saus wat begint in te dikken. De textuur moet niet helemaal vloeibaar zijn, maar ook niet heel dik. Voeg eventueel iets meer zetmeel of maizena toe. Breng de saus op smaak met zout en peper en zet apart.

Giet de bloemkool en aardappelschijfjes af en verdeel over de ovenschaal. Giet de saus eroverheen en bestrooi met 2 eetlepels paneermeel. Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven.

Bak ondertussen de plantaardige 'spekjes' met een drupje olijfolie in een koekenpan. Blijf regelmatig omscheppen tot ze licht verkleuren en steviger worden. Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de spekjes erover.
Deel dit recept