Bietenterrine

Een prachtig effect geven de oranje wortels in deze rode bieten terrine als je hem doorsnijdt. Serveertip: met gemengde salade en geroosterde aardappeltjes maak je hier een complete maaltijd van.

Bietenterrine

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de bietjes en verpak ze met schil en al in aluminiumfolie. Leg ze totaal 60 minuten in de oven.
Schrap de wortels. Leg een stukje bakpapier in een ovenschaal en leg de wortels daarop. Bestrooi met 1 eetlepel raapzaadolie, 1 eetlepel water en wat tijm. Sla het resterende bakpapier over de wortels heen en zet het schaaltje na 30 minuten in de oven bij de bieten in de oven. Laat de bieten en de wortels samen nog 30 minuten in de oven staan.

Snijd de uien in kleine stukjes en fruit deze in een koekenpan in 1 eetlepel olie.
Maak de champignons schoon en maal ze in een hakmolentje fijn.
Snijd de knoflook fijn.
Voeg de champignons en de knoflook toe aan de uien.
Voeg ook de rozemarijn, tijm, peper en zout en een scheutje water toe. Bak nog 5 minuten. Haal de pan dan van je warmtebron.

Doe de 2 sneden brood en de noten in de hakmolen en maal grof. Zet de mengsel even apart in een schaaltje.
Als de bietjes zacht zijn (na 1 uur oventijd in totaal) haal je ze uit de oven. De wortels mogen er dan ook uit. Laat ze even afkoelen voordat je het schilletje van de bieten af haalt en hak ze daarna grof in de hakmolen. Zet de koekenpan met het ui-champignonmengsel weer op je warmtebron en voeg de gemalen bietjes, het brood-notenmengsel en 4 eetlepels kikkererwtenmeel toe. Bak nog een paar minuutjes zodat eventueel vocht verdampt.

Bekleed een cake schaal met bakpapier. Strooi op de bodem wat pompoenpitten, zonnebloempitten en wat sesamzaadjes. Schep daar bovenop de helft van het bietenmengsel en druk goed aan. Druk de wortels in rijen van 3 over de lange kant in het mengsel. Schep daarna de tweede helft van het bietenmengsel erop. Druk weer goed aan.
Zet de cakeschaal nog 45 minuten in de oven (180 graden).