Atjar ketimoen

Atjar of acar is een recept voor met zuur ingemaakte groenten uit Indonesië. Bij atjar ketimoen worden komkommers gebruikt, maar je kan in principe heel veel verschillende groenten op dezelfde manier bereiden.

Atjar ketimoen

Ingrediënten

Bereiding

Was de komkommers, snijd ze over de lengte in vieren, verwijder de zaadlijsten (die kan je lekker los opeten) en snijd ze in plakjes (of linten). Doe de plakjes in een vergiet en bestrooi rijkelijk met zout. Laat dit intrekken terwijl je de rest klaarmaakt.

Als je dit gerecht langere tijd wilt bewaren: Ontsmet een grote glazen pot en de deksel door deze in een grote pan te zetten met de opening naar boven,de pan en de pot met warm water te vullen en deze vervolgens zo’n 10 minuten te laten koken. Laat het vervolgens afkoelen voordat je de pot eruit haalt (niet meer met je vingers aan de binnenkant zitten!)

Snipper de ui, de knoflook en de peper. Verhit een scheutje olie in een steelpannetje en fruit hierin de ui aan. Bak vervolgens even kort de peper en knoflook mee en blus dan af met de azijn. Voeg het water, de suiker en de kruiden toe, en breng al roerend aan de kook. Kook een minuutje of 2 en draai dan het vuur uit.

Spoel de komkommerschijfjes schoon en schep deze vervolgens in de pot, giet het warme azijnmengsel eroverheen en sluit de pot af. Laat hem nog even op het aanrecht afkoelen, schud even door en verplaats vervolgens naar de koelkast. Na 2-3 uur is het klaar om te serveren, maar als je het een dag van tevoren klaarmaakt is het het lekkerst omdat de smaken dan meer tijd hebben gehad om in te trekken.

Lekker bij Indonesische gerechten of bij een rijsttafel!