Atjar ketimoen
Atjar of acar is een recept voor met zuur ingemaakte groenten uit Indonesië. Bij atjar ketimoen worden komkommers gebruikt, maar je kunt in principe heel veel verschillende groenten op dezelfde manier bereiden. De atjar wordt nog lekkerder als je het een dag van tevoren klaarmaakt, omdat de smaken dan meer tijd hebben om in te trekken.
-
Menugang:
Bijgerecht
-
> 1 uur
-
5-6 personen
-
Printen
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Notenvrij, Pindavrij, Raw, Sojavrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
Ingrediënten
- 2 komkommers
- Zout
- 1 ui
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml witte azijn
- 50 ml water
- 1,5 el suiker
- Snufje gemberpoeder
- Snufje kurkuma
Bereiding
Was de komkommers. Snijd ze over de lengte in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in plakjes (of linten). Doe de plakjes in een vergiet en bestrooi rijkelijk met zout. Laat dit intrekken terwijl je de rest klaarmaakt.
Ontsmet een grote glazen pot en de deksel door deze in een grote pan te zetten met de opening naar boven,de pan en de pot met warm water te vullen en deze vervolgens zo’n 10 minuten te laten koken. Laat het vervolgens afkoelen voordat je de pot eruit haalt (niet meer met je vingers aan de binnenkant zitten!).
Snipper de ui en de knoflook. Verwijder eventueel de zaadlijsten uit de peper en snijd 'm fijn. Verhit een scheutje olie in een steelpannetje en fruit hierin de ui aan. Bak vervolgens even kort de peper en knoflook mee en blus dan af met de azijn. Voeg het water, de suiker en de kruiden toe en breng al roerend aan de kook. Kook een minuutje of 2 en draai dan het vuur uit.
Spoel de komkommerschijfjes schoon en schep deze vervolgens in de pot. Giet het warme azijnmengsel eroverheen en sluit de pot af. Laat hem op het aanrecht afkoelen. Schud even door en verplaats vervolgens naar de koelkast. Na 2-3 uur is de atjar klaar om te serveren.
Lekker bij Indonesische gerechten of bij een rijsttafel!
Tip: Als je van pittig houdt, kun je de peper vervangen door een pittigere variant zoals rawit.