Vaak hoor je dat mensen wel plantaardig zouden willen eten, maar dat ze zeggen niet zonder kaas te kunnen. Voor sommige VeganChallenge deelnemers is de grootste uitdaging dan ook het missen van dit gele zuivelproduct. Toch kun je prima vegan eten, zonder de smaak van kaas vaarwel te zeggen. Er zijn namelijk een heleboel lekkere kaasvervangers te koop!
Caseïne
Het is niet gek dat sommige mensen kaas niet kunnen laten staan. Het bevat namelijk caseïne, een melkeiwit dat een verslavende werking heeft, waardoor je er meer van wilt eten. Meer daarover in deze video van arts Neil Barnard (Engelstalig). Het is dus eigenlijk even ‘afkicken’ als je plantaardig gaat eten! Toch kun je gewoon van de smaak van kaas blijven genieten, want er is tegenwoordig volop plantaardige kaas op de markt. De smaken en structuren lopen erg uiteen, wanhoop dus niet als een soort je niet smaakt. Probeer het vooral nog een keer!
Soorten en merken
Er zijn plakken, blokken en geraspte kaas. Die laatste is heerlijk over de pizza en lasagne of om kaaspannenkoeken mee te maken. De plakken zijn niet alleen lekker op een gewone boterham, maar ook heerlijk op een tosti of croissant. Er bestaat ook feta, mozzerella en zelfs schimmelkaas. Allemaal 100% plantaardig!
Violife, Wilmersburger en WildWestLand zijn bekende merken die je in de supermarkt kunt tegenkomen. AH, Jumbo en Lidl hebben vegan kaas standaard in hun huismerkassortiment. Bij biowinkels en online is nog veel meer verkrijgbaar!

No Muh is een Zwitserse kaasvervanger waar velen enthousiast over zijn. Ze hebben diverse soorten, meer pikante smaken en zelfs een speciale ‘Melty’-variant waar je een heerlijke vegan kaasfondue mee op tafel zet. Dit wordt vaak zeer positief ontvangen door mensen die nog wel dierlijke kaas eten. Via webshops zoals VeggieDeli kun je dit merk bestellen.
Zelf kaas maken
Of ga zelf aan de slag om je eigen vegan kaas te maken! Op Vegetus vind je een aantal lekkere recepten voor kaassaus, maar ook voor blauwe kaas en roomkaas. Op dit Pinterest bord vind je ook een heleboel recepten, onder andere voor mozzerella, tofu feta en cashewkaas.