Gezondheidsvoordelen van plantaardig eten

Plantaardig eten hóeft niet gezond te zijn, maar het kan wel heel makkelijk! Wat maakt plantaardig eten zo gezond? Planten zitten vol met vezels, gezonde koolhydraten en vetten, vitaminen en mineralen. Diëtist Mirte vertelt je hoe de vork in de steel steekt.

Natuurlijk kun je als vegan alleen chips, patat en koekjes eten. Er is immers genoeg keuze voor ‘vegan junkfood’ in alle supermarkten. Toch is het met plantaardig eten vaak net wat makkelijker om gezond te eten. Hier zijn meerdere redenen voor:

Bewuster met voedsel

Veel mensen die plantaardig gaan eten, kiezen daar niet zomaar voor. Ze waren bijvoorbeeld al langer bezig met gezond eten of waren al vegetariër. Door dit selectieproces is een vegan vaak van begin af aan al wat gezonder en bewuster bezig. Ook kan het zo zijn dat deze mensen al meer bewegen dan de gemiddelde mens, wat ook een belangrijke bijdrage levert aan gezondheid.

Dierlijke producten laten staan, zorgt voor minder snoepen

Veel eten om ons heen is niet plantaardig. Op een feestje, als er iemand uitdeelt op je werk, onderweg op het station: het aanbod bevat vaak dierlijke ingrediënten. Blokjes kaas, slagroomtaarten en roomboter croissants zijn toch populairder dan plantaardige alternatieven. Dit betekent dat we als vegans over het algemeen minder van dit soort hapjes tussendoor eten en makkelijker slank en gezond blijven.

Gezonde vetten

Mocht je toch eens zin hebben in een plantaardige lekkernij, is er een kans dat dit beter voor je is dan het dierlijke alternatief. Plantaardige vetten (mits ongehard) zijn namelijk veel vaker onverzadigd, wat goed is voor hart en bloedvaten. Dit komt mede doordat onverzadigd vet helpt het cholesterol laag te houden. Verzadigd vet in dierlijke producten verhoogt juist het cholesterol.

Meer groente en fruit

Gemiddeld eten veganisten meer groente en fruit dan de doorsnee Nederlander. Dit helpt enorm! Niet alleen krijg je al die gezonde vezels, vitamines en mineralen binnen, ook eet je minder andere (ongezondere) dingen die je misschien in plaats van groente en fruit zou eten.

Plantaardig eten heeft dus zo zijn voordelen voor je gezondheid. Sommige mensen merken dan ook dat ze zich gezonder voelen als ze vegan gaan eten. Is het niet mooi meegenomen dat een dier- en milieuvriendelijke manier van eten ook nog eens hartstikke goed voor je eigen lijf is?