Gezond (vegan) aankomen? Een persoonlijk verhaal (deel 2)

Aankomen kan net zo moeilijk zijn als afvallen. Wil je graag een paar kilo aankomen met een veganistisch eetpatroon? Lees dan snel verder, want in dit artikel deel ik mijn ervaringen met gezond vegan aankomen.

Als eerste een korte disclaimer: je gezondheid is het allerbelangrijkste. Heb je ondergewicht of verlies je plotseling gewicht zonder veranderingen in je eetpatroon? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts om medische oorzaken uit te sluiten. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een diëtist die samen met jou naar je voedingspatroon kijkt en je kan helpen om op een goede manier een gezonder gewicht te bereiken.

Waarom ik wilde aankomen

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al skinny geweest. Op mijn 25e had ik nog steeds dezelfde kledingmaat als toen ik 15 jaar was. Ik was niet veel te licht maar mijn BMI was altijd op het randje tussen een gezond gewicht en ondergewicht.

Dit was geen groot probleem; blijkbaar is dit mijn bouw en wat bij mijn lichaam hoort. Ik had er geen last van, om het simpel te zeggen. Toch wilde ik graag een paar kilo aankomen. Omdat ik altijd op het randje van gezond gewicht/ondergewicht zat had ik namelijk geen reserves. Normaal had ik hier geen last van, maar als ik bijvoorbeeld een flinke buikgriep kreeg en daardoor een paar kilo afviel, merkte ik dat het langer duurde voordat ik mijn energie weer terug had en duurde het langer om te herstellen. Een paar kilo erbij zou zorgen voor een gezonder gewicht en wat reserves. En natuurlijk wilde ik gezond vegan aankomen.

Meten = weten

Als eerste ben ik begonnen met een week lang precies bijhouden wat ik at. Zo kon ik berekenen of ik alle voedingsstoffen voldoende binnen kreeg en of ik genoeg at. Ook hield ik met een fitness tracker bij hoeveel energie ik verbruikte. Dit klinkt ingewikkeld maar ik kon dit allemaal eenvoudig doen via een app en kreeg zo een overzicht van mijn energie-inname en -verbruik. Uit dit overzicht bleek dat ik alle voedingsstoffen ruim voldoende binnen kreeg en ongeveer 2100 calorieën per dag at. Prima, maar ik kwam er niet door aan. Ik moest dus toch aanpassingen gaan doen in mijn eetpatroon.

Naar een diëtist

Omdat ik regelmatig last had van maag- en darmklachten en geen idee had waar dit door kwam, ben ik naar de huisarts gegaan. Ik werd doorverwezen naar een diëtist die mijn eetpatroon onder de loep nam. Wat bleek? Mijn eetpatroon was juist heel goed, ik kreeg alles ruim voldoende binnen met plantaardige voeding! Om van mijn buikklachten af te komen, zijn we gaan kijken of ik tegen sommige voedingsmiddelen niet goed kan. Dit bleek inderdaad zo te zijn. Door deze voedingsmiddelen te vermijden, heb ik nu veel minder buikpijn. Van de diëtist kreeg ik tips om meer calorieën te eten door middel van gezonde tussendoortjes en extra calorierijke voeding. Ook heb ik tijdelijk plantaardige drinkvoeding (ja dit bestaat!) gebruikt om naast mijn gewone voeding op een makkelijke manier veel extra calorieën binnen te krijgen. Dit gebruikte ik na een heftige griep om sneller weer op kracht te komen.

Anders eten

Ik ben meer tussendoortjes gaan eten, en dan voornamelijk tussendoortjes die energie geven en veel calorieën bevatten. Bijvoorbeeld noten, dadels en energierepen. Daarnaast ben ik meer calorieën gaan toevoegen aan mijn maaltijden. Denk aan plakjes avocado op mijn boterhammen met hummus. Extra dikke lagen notenpasta smeren en ook een lepel notenpasta door smoothies gooien. Een smoothie drinken is makkelijk en lekker, en is ideaal om notenpasta, havermout, zaden, pitten of avocado in te verwerken. Bij mijn avondmaaltijden gebruik ik meer olie en sauzen en extra koolhydraten.

Snack o’clock!

Ook ben ik meer gaan snacken. Ongezonde snacks moeten natuurlijk absoluut geen vervanger zijn voor je gezonde voeding. Maar als je extra calorieën wilt eten en verder je voedingsstoffen uit gezonde voeding haalt, kunnen snacks wel helpen. Ik deed dit bijvoorbeeld door een pot snoep op mijn werkplek te zetten, wat koekjes mee te nemen als ik onderweg was en door regelmatig vruchtendrank te drinken in plaats van water. En chips, ik hou van chips! Gelukkig zijn er genoeg opties voor vegan koekjes, snoep en chips. Ook bak ik samen met mijn vriend in het weekend vaak een vegan taartje, leuk om te doen, veel calorieën en superlekker!

Ik ben door deze veranderingen in mijn eetpatroon een paar kilo aangekomen. Dat heeft best veel tijd gekost en ging naar mijn zin natuurlijk niet snel genoeg. Maar het is belangrijk om te onthouden dat aankomen op een gezonde manier tijd kost. Ik ben heel blij dat ik nu wat meer reserves heb en wil binnenkort beginnen met krachttraining, om ook in spiermassa wat aan te komen. Gezond aankomen als vegan is dus zeker mogelijk!

Tags:

Deze vegan catlady en creatieve knutselmuts houdt wel van een feestje. En bij feestjes horen (zelfgebakken) vegan taartjes! Het liefst reist ze in haar camper de wereld rond en kookt ze onderweg heerlijke gerechten. Meer blogs lezen…

Nicky

Blogger