Feiten & cijfers: hoeveel veganisten zijn er eigenlijk?

“Heeft het allemaal wel zin wat ik doe?” Helemaal niet vreemd als die vraag zomaar in je opkomt. Het is niet ongewoon om de enige veganist in je omgeving te zijn en dan kan het soms best wel voelen alsof jouw keuzes weinig verschil maken voor de dieren en het milieu. Gelukkig ben jij lang niet de enige die er bewust voor kiest om geen dierlijke producten te eten.

21,8% van de wereldbevolking eet geen vlees

Een onderzoek uit 2010 concludeerde dat op dat moment 21,8% van de wereldbevolking vegetariër was. Uiteraard maakt het een enorm verschil voor de dieren als zo’n enorm grote groep mensen geen vlees eet. Helaas was het overgrote deel van die mensen wel vegetariër uit noodzaak (armoede), wat natuurlijk vervelend is, maar vegetarisme is dus zeker niet ongewoon. Hoewel in deze studie veganisten ook meegerekend zijn onder ‘vegetariër’ zijn er ook studies naar het aantal veganisten. Het blijft altijd lastig om precies vast te stellen hoeveel mensen vegetariër of veganist zijn, maar de cijfers die we tot nu toe hebben zijn in elk geval erg hoopvol.

79.000.000 veganisten in 2020!

Zo was in 2020 zo’n 1% van de wereldbevolking veganist, zo’n 79 miljoen mensen. Hoewel we geen precieze cijfers hebben, is het zeker dat dit aantal inmiddels een stuk hoger ligt. Zo komt veganisme steeds meer in de mainstream media, wordt veganisme steeds vaker gegoogled en melden steeds meer mensen zich aan bij The Vegan Society of andere vegan-gerelateerde organisaties. Een (door sommige wat optimistisch genoemd) onderzoek in 2016 in het Verenigd Koninkrijk schatte dat er daar alleen al 3,5 miljoen veganisten waren in dat jaar.

Maar hoeveel veganisten telt Nederland dan?

Het is niet bekend hoeveel veganisten er precies in Nederland zijn. Wel maakt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme elk jaar een schatting van het aantal veganisten gebaseerd op de groei van hun aantal leden. Waar er in 1996 nog maar zo’n 16.000 veganisten waren in Nederland, waren dat er in 2014 al 45.000. In 2020 schatte de NVV dat er in Nederland rond de 150.000 veganisten zijn. Vooral de laatste jaren groeit het aantal veganisten enorm snel.

Elk individu maakt een verschil!

Dus hoewel je ook als individu een enorm verschil kunt maken (kijk bijvoorbeeld eens op Vegan Calculator ), maken we ook vooral als groeiende groep een steeds groter verschil. Mocht je (nog) geen andere veganisten kennen, dan weet je nu dat we met best veel zijn. Als je daar behoefte aan hebt, kun je er ook een paar via social media of vegan evenementen leren kennen.

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger