Eten & drinken verbindt – we kunnen delen

Eten & drinken verbindt – we kunnen delen
Ik kijk in de ogen van een getraumatiseerde puber. Hij is hier niet vrijwillig. Misschien wel op school, maar niet in Nederland. In zijn geboorteland leek het wel een oorlogsspelletje. Ik kan mij alleen verplaatsen in het spel en niet in de oorlog.

Er zijn nog veertien andere kinderen in de klas, allemaal met meer bagage dan dat ik meeneem wanneer ik voor mijn plezier op vakantie ga. Allemaal zitten ze hier niet vanuit een vrijwillige keuze.

Eten & drinken.. een schoolthema
Momenteel werken we op school met een prachtig thema; eten en drinken. De meeste van deze pubers hebben nog weinig ervaring met de Nederlandse taal, waardoor het vaak lastig is om een duidelijke boodschap over te brengen. Het hanteren van orde is ook een grotere uitdaging, in de landen waar zij vandaan komen worden vaak nog lijfstraffen gebruikt, iets waar wij in Nederland gelukkig fel tegen zijn.

Het is een ochtend geweest waarin ik moeite had met bovengenoemde perikelen. In de middag heb ik echter een leuke oefening bedacht waarin de kracht van het thema eten en drinken naar voren kwam.

Proeven, ruiken en ervaren – mindful

Met een blinddoek en vier verschillende soorten fruit ga ik de tafels langs. Ik laat de kinderen met gesloten ogen proeven, ruiken, ervaren. Het wordt een mindfulnesstraining. Zij omschrijven wat ze ervaren. Eerst in de eigen taal en later proberen ze het in het Nederlands. De jongens met de grootste monden geef ik een citroen.

Daarna ben ik aan de beurt. Ik krijg een gerecht. Ik leg uit dat ik alleen plantaardig eet. Zij geven aan dat het kan. Ik sluit mijn ogen, ruik, proef en ervaar. Het is smerig. Maar dat is ook een ervaring. Naast smaak geeft het gerecht mij nog meer. Het creëert namelijk een band.

Een universeel thema
Door deze oefening wordt mij duidelijk hoe universeel dit thema is. Waar je ook vandaan komt, wat je verleden ook mag zijn, we kunnen allemaal genieten van eten en drinken. We kunnen allemaal een ervaring opdoen, we hebben het allemaal nodig.

Voeding verbindt. Je kunt het met elkaar delen. Wanneer je dat doet is het meer dan alleen voedingsstoffen tot je nemen. Er ontstaat een verbroedering. Daarnaast schuilt er enorm veel energie achter eten en drinken.

De energie achter het voedsel
Het eten en drinken dat wij nuttigen, komt niet zomaar op je bord terecht. Jij koopt het wellicht en maakt er een lekker gerecht van. Maar voordat jij het kocht, hebben andere mensen ervoor gezorgd dat het in de winkel terecht kwam. De natuur heeft ervoor gezorgd dat die mensen er iets mee konden doen.

Zo heeft die ene gewone aardappel, of dat stukje fruit, al enorm veel meegemaakt. Wat het speciaal maakt. Wat ervoor zorgt dat er energie achter zit. Probeer je hier eens bewust van te zijn wanneer je een hap veganistisch eten neemt.

Sluit je ogen, wees dankbaar en ga op reis.
Eet smakelijk. Of كل لذيذ

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger