Eetdagboek: Selma

‘Wat eet je dan nog wel?’ is een vraag die je deze maand misschien vaak hoort. 13059287_708044719298332_773156834_nNou, genoeg hoor!
Dat bewijzen niet alleen de recepten van de VeganChallenge, maar ook een aantal veganisten die speciaal voor jullie hun dagmenu delen. Vandaag vertelt Selma over haar eetdagboek. Een ding is zeker: haar dag is goed gevuld!

Selma: Al ruim 5 jaar eet ik veganistisch waarvan de laatste 3 jaar suikervrij, de geraffineerde suiker dan! Voeding is voor mij heel belangrijk.  Ik sta helemaal achter de zin ‘je bent wat je eet.’ Vandaag deel ik mijn dagmenu, zodat je kan zien hoe lekker, makkelijk en gevarieerd je kan eten als veganist!

Ik eet met de seizoenen mee, want de natuur geeft wat je lichaam nodig heeft. Eet geen aardbeien of  asperges in de winter,  maar houdt de kalender aan van de natuur.  Dan krijgt je lichaam de goede bouwstoffen binnen. Ook let ik op kleurtjes (de natuurlijke dan, niets uit een potje). Ik probeer altijd meerdere kleurtjes op mijn bord te krijgen: groen, paars, rood, blauw…Zo krijg je veel verschillende bouwstoffen binnen. Ook eet ik vitamine C in combinatie met plantaardige eiwitten voor een betere opname. Zo doe ik door de linzensoep een beetje (verse) sinaasappelsap.

Ontbijt
Mijn dag begint met een groot glas warm water met citroen en een klein beetje zuiveringszout. Daarna maak ik me klaar om naar mijn werk te gaan en eet ik pas een uurtje later.
Ik eet als ontbijt graag pap. Dat is in het begin misschien even wennen maar is zo makkelijk naar je eigen smaak te maken, varieer er op los!

Bietenpap, tja, de naam roept misschien vraagtekens op, maar ik smul ervan! De pap voor het ontbijt maak ik klaar in de ochtend. Ik maak dan vier porties – gelijk ook twee porties voor de volgende dag. Dat scheelt me de volgende dag weer tijd!

Lunch
Dit doe ik vaak thuis, handig omdat ik dan alles bij de hand heb. Mijn man en ik eten vaak warm in de middag zodat we na ons werk een soepje of een kleine salade kunnen eten. Voor ons ideaal maar dat is persoonlijk.
Eet ik op mijn werk dan neem ik soms maaltijdsoep mee in een glazen pot of ik maak een salade en stop die in een grote weckpot.

Avondeten
Het avondeten maak ik vaak in de middag al klaar, dan hoef ik het alleen nog even op te warmen als mijn man en ik klaar zijn met werken. Ik serveer ons eten altijd met een rauwkost van bijvoorbeeld spinazie/veldsla/raapsteeltjes/kiemen enzovoorts. Een lekker recept is bijvoorbeeld deze smeuige winterpostelein met quinoa.

Koken, bakken, stomen…Het is voor mij een feestje! Ik sta heel graag  in de keuken, als ik tijd heb. Daarom bereid ik vaak gerechten voor of maak ik een grote voorraad eten en vries dat in. Zo staan er bij ons in de vriezer grote glazen potten vol soep, nasi of rijpe bananen, klaar voor gebruik!

Ben je minder gek op koken en bakken, maak het jezelf dan niet te moeilijk. Gun jezelf de tijd om koken te leren en geniet van alles wat je klaar maakt. Eet smakelijk!

13020455_708044792631658_833314278_n