Een plantaardig voedingspatroon draagt bij aan minder verspilling van voedsel, een betere verdeling van voedsel over de wereld en een efficiënter gebruik van landbouwgrond.
Wist jij bijvoorbeeld dat meer dan 70% van de landbouwgrond momenteel gebruikt wordt voor de veehouderij? Landbouwgrond direct gebruiken voor het verbouwen van voedsel voor menselijke consumptie is veel efficiënter. Er is namelijk gemiddeld zo’n 7 kilo veevoer nodig om 1 kilo vlees te produceren, maar voor een kilo rundvlees bijvoorbeeld heb je zelfs zo’n 25 kilo gewassen nodig.
Ondervoeding en ongelijke verdeling
De United Nations Food and Agricultural Organization schat dat ongeveer 1 op de 9 mensen chronisch ondervoed is en dus honger lijdt. Ook zeggen zij dat ongeveer 45% van alle kindersterftes gerelateerd is aan ondervoeding. Daartegenover heeft meer dan een kwart van de wereldbevolking overgewicht. Dat geeft aan dat de verdeling van voedsel ongelofelijk scheef is. Als je daarnaast bedenkt dat de wereldpopulatie alleen maar blijft groeien, is een van de grootste vraagstukken van de moderne tijd: “Hoe gaan we al die mensen voeden?”
Landbouwgrond is schaars
Niet alle grond is geschikt voor landbouw. Er is maar een beperkte hoeveelheid grond op onze aarde waar we voedsel op kunnen verbouwen. Klimaatverandering zorgt er ook nog eens voor dat meer en meer land droog en ongeschikt wordt voor het verbouwen van voedsel. Het is dus ontzettend belangrijk om na te denken over hoe je zo efficiënt mogelijk met de beschikbare landbouwgrond omgaat.
Gebruik van landbouwgrond
Een voedingspatroon dat bomvol dierlijke producten zit (zoals voornamelijk in Westerse en geïndustrialiseerde landen het geval is) is een goed voorbeeld van een ontzettend inefficiënt gebruik van landbouwgrond en haar grondstoffen. Dat komt omdat het voeden van dieren ontzettend veel meer energie, water, proteïne en calorieën kost dan het oplevert. Het lichaam van een dier verbrandt nu eenmaal veel energie alleen al om in leven te blijven. Daarom komt er maar een heel klein deel van de energie uit het veevoer terug in het vlees of de melk van het dier. Hoe zonde is het om al die grond, al dat water en al die gewassen op te offeren, terwijl we prima zelf direct van het land zouden kunnen leven?
Verdeling van voedsel
Ironisch genoeg wordt het meeste veevoer verbouwd in de landen waar ook de meeste honger heerst. Terwijl het vlees, de melk en de eieren van de dieren die ermee worden gevoerd doorgaans geconsumeerd worden in de rijkere, geïndustrialiseerde landen. Een groot deel van veevoer bestaat uit gewassen die ook geschikt zijn voor menselijke consumptie, zoals sojabonen, maïs en granen. Deze gewassen zouden dus ook rechtstreeks gebruikt kunnen worden om hongerlijdende mensen te voeden.
Ecologische voetafdruk
Je impact op de aarde kun je meten door je ecologische voetafdruk te bepalen. De gemiddelde Nederlander heeft een voetafdruk van 6,3 mondiale hectare, terwijl er maar 1,8 mondiale hectare beschikbaar is als alles eerlijk verdeeld zou zijn over alle mensen op aarde. Wanneer iedereen op aarde zou leven als de gemiddelde Nederlander, zouden we 3,5 aardbollen nodig hebben. Nederland zelf heeft maar ruimte voor één mondiale hectare. Dat betekent dat wij de rest van ons verbruik uit andere delen van de wereld halen – veelal de minder bedeelde gebieden ter wereld.
Op naar de toekomst!
Simpel gezegd hebben we gewoon niet de mogelijkheid om de groeiende wereldbevolking te voorzien van voldoende voedsel op de manier waarop we nu omgaan met onze beschikbare landbouwgrond. De veeteelt is ontzettend inefficiënt, vervuilend, oneerlijk verdeeld en gruwelijk met betrekking tot dierenleed. Een plantaardig voedingspatroon is daarmee niet alleen goed voor de dieren, maar ook beter voor je medemens, de planeet en je eigen gezondheid!
Bronnen
De Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Waarom veganisme. https://www.veganisme.org/waarom-veganisme/
Food and Agricultural Organization of the United Nations. World food day 2018 Brochure. Verkregen via http://www.fao.org/publications/card/en/c/CA0147EN, geraadpleegd op 16 december 2018.
Steltenpool, L. (2014). De Vegarevolutie. Amsterdam, Nederland: Prometheus.
Vegan Society. Food security. https://www.vegansociety.com/resources/environment/food-security, geraadpleegd op 16 december 2018.
Wereld Natuur Fonds. De Voetafdruktest. Hoeveel aarde gebruik jij? http://voetafdruktest.wnf.nl, geraadpleegd op 16 december 2018.
Wordlhunger Education Service. 2018 World Hunger and Poverty Facts and Statistics. https://www.worldhunger.org/world-hunger-and-poverty-facts-and-statistics/, geraadpleegd op 16 december 2018.