Zwanger & vegan vitamientjes

Je bent vegan en zwanger… krijgt de baby voldoende vitamines?
Iedereen weet dat voldoende vitamines en mineralen belangrijk zijn, vooral als je in verwachting bent. Een ongeboren kindje is volkomen afhankelijk van hetgeen de moeder eet en drinkt. In dit artikel heb ik daarom een checklist opgesteld voor als je vegan eet of wat vaker plantaardig wil gaan eten. En eigenlijk is het niet veel anders dan voor iemand die wel dierlijke producten eet.

1. Foliumzuur
Artsen raden aan om minimaal een maand voordat iemand zwanger wil worden met foliumzuur te beginnen. Foliumzuur wordt ook wel B11 genoemd en is onmisbaar voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Voor het ongeboren kindje is het belangrijk voor de celdeling, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het verkleint de kans op geboorteafwijkingen.

Per dag heb je zo’n 400 microgram (hierna: mcg) nodig en dat kun je in tabletvorm innemen. Vaak wordt er aangeraden om de vitamine in te nemen tot je 10 weken zwanger bent, maar veganisten en vegetariërs zouden het de gehele zwangerschap kunnen innemen omdat het lichaam beter in staat zou zijn om ijzer op te nemen.

2. B12
Het is heel verstandig om extra B12 in te nemen, ook als niet-zwangere. B12 is namelijk een vitamine die het lichaam alleen uit dierlijke producten kan opnemen. Op de website van het Vvoedingscentrum valt te lezen dat je vanaf je 14e levensjaar zo’n 2,8 mcg B12 per dag nodig hebt, dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Zwangere vrouwen dienen zo’n 3,2 mcg per dag binnen te krijgen en vrouwen die borstvoeding geven zelfs 3,8 mcg per dag.

3. Omega-3
Het ongeboren kindje is heel erg gebaat bij omega-3, zo is omega-3 nodig bij de hersenontwikkeling. Omega-3 kan het lichaam niet zelf aanmaken. Indien je plantaardig eet en dus geen vette vis, dan zou je vegan omega-3 kunnen aanschaffen. Je kunt echt hele dure omega-3 kopen maar er zijn ook betaalbare capsules te vinden.

4. IJzer
IJzer wordt hierboven al even genoemd, het is namelijk belangrijk voor de vorming van hemoglobine. Je lichaam kan non-heemijzer opnemen uit plantaardige voeding zoals brood, volkorenproducten, peulvruchten, noten en donkergroene groenten. Deze opname gaat gemakkelijker in combinatie met vitamine C-rijke voeding. Je doet er dus goed aan om bij je maaltijden een stuk fruit te eten. Mocht je bang zijn dat je een ijzertekort hebt, dan kun je natuurlijk altijd je bloed laten prikken.

Blijf variëren met voeding
Verder is het belangrijk om veel te variëren met voeding, het is immers onmogelijk om elke dag het ‘perfecte’ aantal essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Let jij erop dat je aan je vitamientjes komt?

Liefs, Minon

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger