Vegan verzorgingsmiddelen! Waar koop ik die?

Het kopen van vegan verzorgingsmiddelen
Ga jij de volgende stap maken? Uiteraard ben je superenthousiast geworden tijdens jouw VeganChallenge en heb je besloten om verder te gaan met een vegan leefstijl. Tijdens deze challenge heb je vast al ontdekt dat er bij een vegan leefstijl veel meer komt kijken dan alleen het laten staan van dierlijke producten in jouw maaltijden.

Een volgende stap zou kunnen zijn om eens te kijken naar jouw verzorgingsproducten. Naast dat veel merken nog (indirect) aan dierproeven doen, bevatten producten ook nog regelmatig dierlijke toevoegingen zoals mel (honing) maar ook lanoline (wolvet) of collageen (eiwit dat zich in bindweefsel bevindt).

STOP!
Ren nou niet gelijk naar je badkamer om al je verzorgingsproducten weg te gooien. Ik ga je helpen hoe je dit kunt aanpakken.

Stap voor stap natuurlijk
Begin met de verzorgingsproducten die je op dagelijkse basis gebruikt. Bekijk jouw dagcrème, deodorant, shampoo en tandpasta kritisch. Maak daar desnoods een lijstje van en ga voor die producten 1 voor 1 op zoek naar een vegan optie. Gooi niet gelijk alles weg, want dat is verspilling. Je kunt uiteraard wel spullen weggeven. Zodra je iets opgemaakt hebt, vervang deze dan door een vegan versie.

Hoe doe je dat dan?!
“Leuk idee Sabine, maar ik heb geen flauw idee wat ik dan wel kan kopen.” Ik hoor het je denken. Maar dat hoef je gelukkig niet allemaal zelf uit te zoeken. Er zijn jou al heel veel mensen voor geweest die dat allemaal hebben uitgezocht. Fijn! Want heb je wel eens een etiket van je shampoo gelezen? Naast dat de letters megaklein zijn, staat een etiket vaak vol met onbekende woorden waarvan ik in ieder geval geen flauw idee heb wat ze betekenen.

Op zoek naar info
Websites als Vegan Wiki en Shop Like You Give A Damn hebben al een mooi overzicht gemaakt met welke producten safe zijn om te kopen. Binnen de Facebookpagina van Vegan Nederland kan je veel informatie vinden of vragen stellen. Daar zitten doorgewinterde veganisten die jou antwoord kunnen geven of helpen waar jij jouw antwoorden kunt vinden.

Uiteraard zijn er ook diverse webshops waar je allerlei producten kunt vinden. Lukt het je toch niet om duidelijkheid te krijgen? Neem dan zelf contact op met jouw favoriete merk verzorgingsproducten. Contactgegevens zijn vaak snel gevonden op hun website.

Contact met Etos
Zo had ik een tijdje over en weer contact met de Etos over hun eigen merk producten die ik voorheen altijd gebruikte. Ik kreeg op die manier een lijstje van hun crèmes waarbij duidelijk vermeld stond welke vegan waren en welke niet. Ideaal.

Budget – ik houd een eigen overzicht bij
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn budget is niet zo ruim om al mijn producten te vervangen voor vaak goede maar dure vegan alternatieven. Ook al koop ik niet wekelijks een nieuwe deo. Dus ik ben zelf op zoek gegaan naar betaalbare vervangers die je gewoon kunt kopen bij bijvoorbeeld de drogist, Holland & Barret of de supermarkt. Telkens als ik weer een nieuw product ontdek die én vegan én betaalbaar is dan schrijf ik die op of maak er een screenshot van.

Zo creëer ik een overzicht voor mijzelf van welke opties er voor mij zijn en om het helemaal leuk te maken hou ik de aanbiedingen ook nog eens in de gaten 😉 Flink inslaan. Ook moet je gewoon ervaren of een product bij je past of niet. Want wat de een super fijn vindt, vindt de misschien juist niet prettig.

Wist je dat..
Albert Heijn een eigen lijn heeft (Daily Organic) die vegan en betaalbaar is? Ook het Kruidvat heeft een eigen lijn (Kruidvat Originals) die helemaal (m.u.v. de Aloë Vera nachtcrème) vegan is en aardig goedkoop. Het rozenwater bijvoorbeeld is super om je gezicht mee te reinigen.

Ook de soft & gentle deo, te koop bij Etos en Albert Heijn, is vegan. Twee hiervan zijn ook nog eens vrij van aluminium. Treacle moon van de Etos heeft ook o.a. zalige douche-spullen (let op: er is ook een douchegel met honing).

Uiteraard zijn er ook zat mogelijkheden bij bijvoorbeeld Lush of Rituals (niet altijd alles is vegan, maar ook dat kan je navragen). Maar die vallen in een duurder segment. Uiteraard is de keuze aan jou.

Kortom, neem je tijd en ga via internet op zoek naar vegan opties van jouw verzorgingsproducten. Schrijf de vegan optie op of maak er een foto van zodat je, zodra het vervangen moet worden, weet wat je kunt halen. Lees je in en vraag na.

Succes!

Tags:

Zij is de grootste dierenvriend en het liefst helpt zij ze allemaal. 24 jaar vegetariër geweest, nu vegan. Een openbaring. Sabine leert, ontdekt en geniet! Meer blogs lezen…

Sabine

Blogger