Vega vs Vegan – het verschil

Vega vs. Vegan
Het eerste verschil tussen een vegetariër en een veganist is de voedingsstijl. Waarbij een vegetariër geen vlees eet, laat een veganist alle dierlijke producten staan. Sommigen mensen eten wel vis of kip, maar noemen zichzelf toch vegetariër. Hierdoor ontstaat verwarring. Laten we over één ding duidelijk zijn: alle vegetariërs eten geen vlees (dus ook geen kip), noch vis. De benaming vegetariër wordt in dit geval ten onrechte gebruikt.

Lacto & ovo?
Door de jaren heen zijn er veel variaties van vegetarisme ontstaan. Hier een korte omschrijving van de verschillende vegetariërs:
Een lacto-ovo vegetariër eet geen vlees en vis, maar wel zuivelproducten (lacto) en eieren (ovo). De meeste mensen die zich vegetariër noemen, vallen onder deze categorie. De lacto-vegetariër eet geen vlees, vis en eieren, maar wel zuivelproducten. En een ovo-vegetariër eet geen vlees, vis en zuivelproducten, maar wel eieren.

Gelatine & stremsel
De meeste vegetariërs eten ook geen gelatine en dierlijk stremsel. Dierlijk stremsel zit in veel kazen. Er zijn steeds meer vegetarische kazen met vegetarisch/microbieel stremsel. Als je wilt weten wat stremsel precies is, de Keuringsdienst van Waarde heeft hier een heldere aflevering over uitgezonden.

Veganist vs plantaardig dieet
Er zijn tegenwoordig best een aantal mensen die plantaardig eten. Door het zien van een documentaire of door de trend van vandaag. Maar er bestaat een verschil tussen een veganist en iemand met een plantaardig dieet. Het is een verschil in uitvoering maar ook in denkwijze. Iemand die plantaardig eet, let alleen op wat hij/zij nuttigt. Een veganist gaat nog een stapje verder.

Een veganist eet geen enkel dierlijk product, dus geen vlees, vis, zuivelproducten en eieren. Maar ook geen honing, gelatine, bijenwas en andere dierlijke bijproducten. Daarnaast dragen veganisten geen dierlijke producten, zoals leer of wol en gebruiken ze alleen vegan shampoo, crème, tandpasta, make-up enzovoort. Vegan betekent ook altijd dierproefvrij. Er kan geen dierenleed aan te pas gekomen zijn.

Dus, iemand met een plantaardig dieet eet geen dierlijke producten en een veganist gebruikt geen dierlijke producten.

Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien
De intentie is er om de wereld te verbeteren, het dierenleed te stoppen en/of gezonder te leven. Bij vegetariërs is deze intentie er al. Veel vegetariërs worden na een tijdje veganist als ze zich meer en meer gaan verdiepen in de verschillende industrieën. Als je handelt naar de kennis die je hebt opgedaan, word je veganist. Het vereist een ander denkpatroon en het gaat niet vanzelf, want het zit zo in ons systeem gebakken om dierlijke producten te gebruiken. We zijn nou eenmaal zo opgevoed. Maar wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien.

Ik zie graag dat de kinderen van nu nog een toekomst hebben op een prachtige wereld. Maar deze wereld moet wel opnieuw prachtig gemaakt worden. De mens is verantwoordelijk voor de achteruitgang van de aarde. Daarom kies ik er als mens voor om de verantwoordelijkheid te nemen en de foutjes van het verleden goed te maken.

verschilBegin anders als parttime vegetariër
Probeer vandaag een juiste keuze te maken voor de toekomst. Begin bijvoorbeeld als flexitariër (‘parttime vegetariër’) of liever nog flexanist en eet voor het grootste gedeelte plantaardig. Bijvoorbeeld thuis plantaardig en buiten de deur met mate dierlijke producten.

Vind een manier die het beste bij je past. Alle beetje helpen. Elke stap telt. Samen maken we de wereld weer een stukje mooier.

Tags:

Een dromertje met liefde voor gezondheid, eten en natuur. Ze maakt de wereld graag een stukje mooier door op een positieve manier haar kennis te delen. Meer blogs lezen…

Desirée

Blogger