Ik noem het… Bolonisten van Catan!

Vanavond kookt zij, briljant! Ik heb boodschappen gedaan, dus de catering wordt me uit handen genomen. En het wordt megalekker want dit recept is een makkie! Bolonisten van Catan!

spaghetti

Supermarkten en ik..
Boodschappen doen met mij, daar moet je echt voor gemaakt zijn. Het duurt megalang, omdat ik overal enthousiast van word en omdat ik nooit van te voren bedacht heb wat ik wil eten. Vanavond was daarop geen uitzondering. Het enige dat ik wist voordat ik de supermarkt in rende, was dat ik Italiaans wilde eten. Grof, boers, supersmaakvol en onwijs lekker! Maar wat dan? Lasagne, neuh.. Pizza? Neen, geen zin in. Gnochhi, mèh. Een kwartier nadat ik die megasuper in gerend was, had ik nog steeds alleen een bol knoflook in mijn mandje. Tijd om iets te verzinnen.

Opeens heb je het!
Bam, BOLO! Ik heb ragù in mijn hoofd en dat krijg ik er niet meer uit. Ik loop voor de zoveelste keer langs de groenten, maar nu weet ik wel wat ik moet hebben. Ik wil Spaghetti Bolognese, precies zoals mijn tante hem vroeger op tafel zette. Zij zweerde bij het kookboek de Zilveren Lepel, dus doe ik dat ook. Klassieker krijg je de pasta niet.

Spaghetti … Bolonisten van catan!
Jup, spaghetti bolognese, in Bologna heet dat gewoon ragù. Maar wij zijn daar niet, wij koken vanavond in Haarlem. Bolognese dus, maar wat gooi ik daarvoor in mijn mand?

De Zilveren Lepel (en mijn tante) zeggen het volgende:
* 40 gram boter
* 2 eetlepels olijfolie
* 1 fijngehakte ui
* 1 fijngehakte stengel bleekselderij
* 1 fijngehakte winterpeen
* 250 gram rundergehakt
* 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
* zout en peper

Dat wat Napoleon zei…
Hmm.. boter in de bolo? Jup, boter. Maar dat kunnen we vervangen. Plantaardige boter? Tuurlijk! Wist je trouwens dat Lodewijk Napoleon opdracht heeft gegeven om margarine te ontwikkelen? Het bederft stukken minder snel dan dierlijke boter, dat was top, want daardoor hadden veel minder soldaten diarree (ook een Franse uitvinding), maar dat terzijde.

Dierlijk vet geeft veel meer smaak af dan plantaardig vet. Mocht je je nog afvragen waarom het altijd zo druk is bij Loetje.. Roomboter is daarop uw antwoord..

Gehakt? Ook daarvoor hebben we oplossingen, maar daarover later meer.

Terzake Paul!
Oja, het recept.

Wat hebben we nog meer nodig?
* 1 koekenpan
* 1 kookpan
(knal deze alvast vol met water op het vuur, als hij begint te stomen ziet het er gelijk gezellig uit in de keuken.)
* 1 snijplank
* 1 mes

Je wil dus graag dat het vet smaak afgeeft aan de rest van jouw ingrediënten. Goed dat ik die bol knoflook toch meegenomen heb.

Dit gaan we doen:
Gooi twee tenen knoflook (zonder dat je de moeite hebt genomen om ze te pellen) in een pan met een dikke bodem. Heb je nog een bos tijm of rozemarijn? Ook erbij! Een goede scheut olijfolie en een snuf zout en de pan heel zacht aanzetten. Heb je geen bossen rozemarijn of tijm, uit een potje is ook prima!

Laat de smaken in de olie trekken
Die pan gebeurt weinig mee, geeft ook niets. Doordat hij niet zo heet is, trekt de smaak uit de ingrediënten in de olie en dat is precies wat we willen. Ondertussen heb je mooi de tijd om de ui te snijden, in brunoise (kleine blokjes). Heb je deze gesneden, bam, in de pan. Schil daarna de wortel en de stengel bleekselderij en snij ze in ongeveer gelijke blokjes als de ui. Gesneden? Hoppa, ook erbij.

De kruiden zijn klaar!
Duw de knoflook een beetje fijn, daarna mogen de tenen uit de olie. Als je er bossen met kruiden in gegooid hebt, mogen die er ook uit. Niet weggooien trouwens! Heb je nog ergens een fles olie staan? Duw de kruiden en de knoflook erin, dat blijft namelijk smaak afgeven. Zet nu het vuur iets hoger.

Het gehakt? De oplossing!
En dan gehakt… Vanavond heb ik linzen en oesterzwam meegenomen. Oesterzwam is een klein beetje taai en neemt veel smaak op. De oesterzwam trek ik met een vork uit elkaar en daarna gaat hij de pan met hete olie in, de linzen gooi ik erbij nadat ik ze heb afgespoeld.

De pan met water kookt en stoomt gelukkig al een tijd. Kook de pasta in gemiddeld 9 minuten al dente, meestal staat dat uitstekend op de verpakking beschreven. Vergeet niet nog even te roeren als het water weer gaat koken 😉

En dan de saus
Schep nu een eetlepel tomatenpuree in de koekenpan. Tomatenpuree is nogal zuur, door deze even te bakken ‘ontzuur’ je deze. Lekker! Maak de saus af met een snuf peper en zout. Als de saus te dik is, mag je gerust een drup water in de pan gieten.

Met een beetje mazzel zijn de saus en de pasta gelijk klaar. Serveer het op een diep bord, dan blijft de pasta het langst warm. Blaadje basilicum erop, beetje pangrattato en smullen maar!

—————————————————–
TIP 1: Vervangers die je toch al in de kast hebt liggen
De meeste recepten die je leest zijn altijd nogal stellig over wat je precies in die pan moet mikken. Lullig, want misschien heb jij gisteren al boodschappen gedaan en staan de kasten nog vol met ingrediënten die je gewoon kunt gebruiken. Je probeert smaken en structuren te combineren en dat kan echt niet alleen maar met de ingrediënten die in de recepten staan. Probeer met de spullen die je over hebt uit andere gerechten te gebruiken, zonde anders. Linzen kun je vervangen voor bonen of erwten en paddestoelen zijn ook gewoon inwisselbaar. Vragen? Dan roep je maar!

——————————————————
TIP 2: Pangrattato als Parmezaan
Een goede pasta zonder parmezaan is een makkie! Parmezaan is duur en daarom eet niet iedere Italiaan kaas op de pasta. Het alternatief is pangrattato, ook wel ‘armeluis-parmezaan’. Verzamel al het oude brood dat je in huis hebt en droog het in de oven op ongeveer 150 graden. Een half uur moet voldoende zijn. Nu is het brood zo droog dat je het gemakkelijk verkruimeld. Doe dit en bak het vervolgens op laag vuur in een klein beetje olijfolie met knoflook een een dikke snuf Italiaanse keukenkruiden. Maak lekker veel, want je kan het makkelijk en lang bewaren.

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger