Minon vertelt over vegan babymelk

Hoe zit het eigenlijk met vegan babymelk?
Ouders en vrienden die je misschien wel met argusogen aankijken als je vertelt dat je je kind vegan wilt opvoeden. Of op een verjaardag: “Hey maar hoe doen vegans dat met zuigelingenmelk?”

Kijk, het allerbeste is om je kindje borstvoeding te geven. De World Health Organization (WHO) adviseert om de eerste 6 maanden alleen maar borstvoeding te geven en de eerste 2 jaar naast andere voeding nog deels borstvoeding te blijven geven. Maar als dat om de één of andere reden niet lukt of slechts voor een bepaalde periode, dan is het prettig om te weten dat er alternatieven zijn voor babymelk waarin geen koe- of geitenmelk is verwerkt. Zodat je baby toch alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft zonder dierenleed.
babymelk

Soja-eiwit babymelk
Er zijn verschillende soorten babymelk op de markt met soja-eiwit in plaats van lactose en wei-eiwit. Soja zou mogelijke voordelen hebben en zit vol eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen. Daarnaast bestaat er ook groeimelk op basis van soja voor kinderen vanaf 1 jaar (van Alpro).

Rijst-eiwit babymelk
Rijst-eiwit babymelk is geheel lactose- en soja-eiwit-vrij. Er zijn een aantal merken die 100% plantaardige eiwitten gebruiken. Volgens zeggen hebben deze poeders een vrij specifieke smaak en geur.

Gemijmer
Ik herinner me nog goed het nieuwsbericht over een vegan-stel en hun ondervoede baby. Zij gaven hun kindje enkel rijstmelk en plantaardige papjes. Geen wonder dat hun baby ondervoed was… vreselijk! Als je als niet-vegan je baby alleen koemelk zou geven dan zou het ook allerlei voedingsstoffen te kort komen. Alleen zo jammer dat vegans op deze manier een slechte naam krijgen toegeschreven. Het is altijd goed om je te laten informeren door een specialist en bij voorkeur alleen gebruik te maken van melk die speciaal ontwikkeld is voor baby’s.

Kinderen vegan opvoeden
Afgelopen week las ik op een forum over een moeder en zij probeerde haar dochter vegan op te voeden. Thuis aten ze geheel plantaardig en op school of bij vriendjes kon de dochter haar eigen keuzes maken. Haar dochter was laatst op schoolreisje geweest en ze hadden een wafel met een laagje chocolade uitgedeeld gekregen. Als moeder gruwelde ze van zulke suikerbommen, maar ze wilde er niet moeilijk over doen, ook niet over het laagje melkchocolade. Thuis sprak ze wel regelmatig met haar dochter over hun veganistische levenswijze en dat ze dieren geen pijn wilde doen. Andere veganisten kiezen ervoor om hun kinderen ook aan te leren buitenshuis geen dierlijke producten te eten en om dit eventueel met leraren en andere mensen die hen dierlijke producten zouden kunnen aanbieden vooraf te bespreken. Vanaf een bepaalde leeftijd kan en zal je kind uiteraard zelf kiezen om veganist te blijven of om toch af en toe dierlijke producten te eten. Dat kan erg lastig zijn.

Hoe doe jij dit dan?

Hoe doe jij dat als (aanstaande) vegan-mama? Wil jij je kind geheel vegan opvoeden en heb je weleens te maken met kritiek?
Ik hoor graag van jullie!

Liefs,
Minon

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger