Oranje falafel

Hoewel je tegenwoordig falafel bij vrijwel elke supermarkt kunt vinden, is het ook niet moeilijk zelf te maken. En waarom geef je het dan geen kleurrijke twist? Zo ontstond dit bijzondere recept voor oranje falafel.

Oranje falafel

Ingrediënten

Voor de falafel:

Voor de yoghurtsaus:

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht in ruim water.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pak de zoete aardappel (met schil) in in aluminiumfolie en zet 1 tot 1,5 uur in de oven tot ze gepoft zijn. Dit kan je testen door er met een vork in te prikken (ook dit poffen kun je al een dag eerder doen). Laat ze afkoelen. Schil ze en snijd ze vervolgens in grove stukken.

Doe de geweekte kikkererwten in een keukenmachine en maal kort, totdat ze grof gemalen zijn. Voeg de zoete aardappel, knoflook, peterselie, koriander, komijnpoeder, zout en bloem toe en maal tot het een goed gemengd geheel is. Houd wat koriander achter de hand voor in de yoghurtsaus. Proef of er genoeg komijn en genoeg zout in het falafeldeeg zit.

Zet het geheel ongeveer een half uurtje weg in de koelkast. Hierdoor wordt het mengsel wat steviger en maak je makkelijker balletjes. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Maak balletjes van het formaat ping-pongbal en druk ze een beetje plat tot schijven van ruim een centimeter dik. Leg bakpapier op een bakplaat en leg de falafels hierop. Besprenkel met wat olie en zet het geheel 15 minuten in de oven.

Bakken in de koekenpan kan ook. Verhit dan wat olijfolie in een koekenpan en bak de falafels 3-4 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur. Let op dat ze niet verbranden.

Meng in een kom de vegan yoghurt, citroensap, komijnpoeder en verse koriander.

Serveer de falafel met de yoghurtsaus. Met een pitabroodje en gemengde sla maak je er een echte maaltijd van!

Tip: vervang de zoete aardappel door bieten voor een prachtig roze falafel.
Deel dit recept