Sinaasappelbavarois
Bavarois is een luchtige pudding, waarvoor traditioneel gelatine gebruikt wordt om het gerecht te doen ‘geleren’, opstijven. Een plantaardige vervanger is agar agar, gemaakt van zeewier. Het is te koop in poedervorm en vlokken in de biologische winkel en de Aziatische toko.
-
Menugang:
Dessert
-
> 1 uur
-
4 personen
-
Printen
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Notenvrij, Pindavrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
Ingrediënten
- 250 ml of een gehele spuitbus vegan slagroom
- 250 ml sinaasappelsap
- 1 tl agar agar-poeder (2 gr)
- 2 el zoetmiddel, bv. agavesiroop (optioneel)
- 1 sinaasappel (onbespoten)
Bereiding
Als de slagroom nog geklopt moet worden, doe dat eerst en zet het in de koelkast. Gebruik je slagroom uit een spuitbus, laat die dan even staan.
Doe de helft van het sinaasappelsap in een steelpannetje, meng het agar agar-poeder erdoorheen en breng aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken. Haal dan van het vuur en doe het met de rest van het sinaasappelsap in een kom. Gebruik een mixer om eventuele klontjes fijn te maken. Laat afkoelen onder regelmatig roeren.
Rasp de schil van de sinaasappel en voeg de rasp toe aan het sap. Na een paar minuten merk je dat het geheel begint te 'geleren': het wordt wat dikker. Haal nu de slagroom tevoorschijn en roer eerst een derde hiervan door het sinaasappelsap. Als het goed gemengd is, voeg je het volgende derde toe en ten slotte het laatste deel.
Verdeel de bavarois over 4 coupes en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Schil de sinaasappel en haal de partjes tussen de velletjes uit. Versier de coupes met de partjes sinaasappel.
Tip 1: steek eventueel een vegan wafeltje in iedere coupe.
Tip 2: om een aardbeien- of frambozenbavarois te maken, gebruik je 250 gram met de staafmixer gepureerd fruit in plaats van het sinaasappelsap.