Sinaasappel-chocoladetaart
Deze decadente chocoladetaart met meerdere laagjes is heerlijk voor een feest of verjaardag!
Ingrediënten
Voor de voorbereiding:
- 1 eetlepel olie of plantaardige margarine om de vorm mee in te vetten
- 1 eetlepel bloem om de vorm mee te bestrooien
Voor de cake:
- 250 g bloem
- 220 g suiker
- 65 g cacao
- 2 ½ eetlepel (ca. 25 g) aardappel- of maiszetmeel
- 1 tl baking soda (dit is niet hetzelfde als bakpoeder!)
- ½ tl zout
- 275 ml ongezoete sojamelk
- 125 ml zonnebloemolie
- Rasp van 1 (biologische) sinaasappel
- 4 eetlepels sinaasappelsap (van de bovenstaande sinaasappel)
Voor de chocoladeslagroom:
- 250 ml plantaardige slagroom om op te kloppen
- 150 g pure chocolade
- 30 g suiker
Voor de decoratie, bijvoorbeeld:
- Poedersuiker
- Kersen
- Geraspte chocolade
Bereiding
Vet een bakvorm in met een diameter van 20 cm, het liefst een springvorm. Strooi er wat bloem in en schud het even rond door de vorm. Verwarm de oven voor op 175°C boven en onder-warmte.
Meng de bloem, suiker, cacao, zetmeel, baking soda en het zout door elkaar in een kom. Doe in een andere (grote) kom de sojamelk en zonnebloemolie bij elkaar en zet hier de mixer in. Klop het even goed door elkaar en voeg dan schepje voor schepje de droge ingrediënten bij het mengsel. Voeg helemaal aan het einde het rasp en sap van de sinaasappel toe, en giet dan het mengsel in de vorm en zet ongeveer 45 minuten in de oven of totdat je een prikker droog uit het midden van de taart kan halen. Laat deze vervolgens een uurtje afkoelen.
Smelt intussen de chocolade au bain marie en klop de slagroom op. Voeg als de slagroom stijf is de suiker toe en meng nog even goed. Haal de chocolade van de warmtebron af en laat al roerend iets af koelen. Schep dan een deel van de slagroom hierdoor en meng goed. Schep vervolgens de rest van de slagroom er ook voorzichtig doorheen, maar zorg wel dat het een mooi egaal mengsel wordt. Zet dit mengsel dan in de koelkast totdat de taart klaar is.
Haal de taart uit de vorm en pak een lang stuk dunne draad en leg deze rond het midden van de taart en trek met de draad de taart doormidden (je kan eerst even met een mesje rondom een dunne gleuf voor de draad uitsnijden. Heb je geen draad dan kan je dit ook met een groot scherp mes doen). Leg de bovenste helft voorzichtig op een bord. Smeer met een groot vlak mes iets minder dan de helft van de chocoladeslagroom op de onderste helft. Leg dan voorzichtig de bovenste helft er weer bovenop. Smeer de rest van de chocoladeslagroom bovenop en rondom de taart. Zet deze vervolgens weer een half uurtje in de koelkast alvorens hem naar wens te decoreren en op te smullen.
- Menugang:
- Tussendoor
- Keuken:
- Centraal- / Oost-Europees, Fusion
- Type:
- Taart & Banket
- Seizoen:
- —
- Gelegenheid:
- High Tea, Kerst, Verjaardag
- Smaak:
- Zoet
- Allergieën en diëten:
- Notenvrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- —