Kun jij al antwoord geven als iemand je vraagt waarom je eigenlijk geen melk drinkt? Daniëlle (van de leuke maar helaas niet meer actieve blog Le Gumo) zette de feiten voor je op een rij.
In Nederland is het heel normaal om bij elke maaltijd een flink glas melk te drinken. Veel mensen weten echter niet dat hier een hoop dierenleed achter schuilt. Een koe geeft namelijk alleen melk in de eerste 10 maanden nadat er een kalfje geboren is. Om ervoor te zorgen dat een koe melk blijft geven, wordt ze elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt.
In de natuur blijven koe en kalfje samen, maar in de melkindustrie worden ze na de bevalling bijna meteen gescheiden. Dit brengt veel stress mee voor moeder en kind. Is het kalf een stiertje, dan wordt hij -als hij wat meer vetgemest is- geslacht en verkocht als kalfsvlees. Een vrouwelijk kalfje zal uiteindelijk zelf melkkoe worden, net als haar moeder.
De dieren zijn zo doorgefokt dat ze meer melk geven dan goed voor ze is. Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) is dit de belangrijkste oorzaak van dierenleed voor koeien. Het geeft namelijk veel gezondheidsproblemen, zoals kreupelheid, uierontsteking en spijsverteringsproblemen.
In de natuur kunnen koeien tot wel 20 jaar oud worden. Van een lang leven kunnen de dieren in de industrie niet genieten. Als de melkproductie na 5,5 jaar afneemt, is het tijd om naar de slacht gebracht te worden.
In Nederland worden koeien vaak gehouden in een ligbox en stal. Volgens EFSA zijn deze ruimtes vaak net te klein. Zeker oudere stallen zijn niet goed berekend op de steeds groter en zwaarder wordende koeien. Daarbovenop komt ook nog eens dat koeien in Nederland steeds minder vaak naar buiten gaan.
Er zijn wel verschillen tussen de biologische en reguliere melkindustrie op het gebied van dierenwelzijn. Biologische melkkoeien worden vaak 6 of 7 jaar oud en hebben meer ruimte. Toch staat ze hetzelfde lot te wachten als niet biologische dieren: de slachterij. Ook het slachten van stiertjes en het scheiden van koeien en kalven hoort er in de biologische veehouderij bij.
Gelukkig is het drinken van melk en het nuttigen van andere zuivel niet nodig. Sterker nog, er zijn genoeg redenen voor je gezondheid om melk te laten staan. Meer over de voordelen van zuivelvrij leven kun je hier lezen.
Voor melk, boter, room en zelfs kaas zijn prima vervangers te vinden. Op de website van de campagne Melk, Je Kan Zonder! vind je meer informatie over hoe je zuivel kunt vervangen.