8 x vegan musthaves

De VeganChallenge is er om ons te helpen onze weg te vinden in de veganistische (food) wereld. Om het ons gemakkelijker te maken. Vegan musthaves kunnen daarbij echt niet ontbreken. Ik zet daarom een aantal fijne plantaardige alternatieven voor je op een rijtje. Ik vertel je wat het is, waar het verkrijgbaar is en waarom het zo’n fijn vegan alternatief is.

1. Boter
Boter is een vrij simpel maar toch wel heel belangrijk product om te kunnen vervangen. Gelukkig heb je een aantal merken die in de supermarkt verkrijgbaar zijn zoals deze van Becel: de 100% plantaardige lijn. Je hebt de walnootolie-boter variant, de avocado met limoen en kokos met amandel. De boters zijn heerlijk om mee te smeren en ik gebruik het ook om mee te bakken. Van de avocado limoen kun je lekkere kruidenboter maken. Op de Vegan Wiki vind je een overzicht van alle boter en margarine die momenteel te koop zijn.

vegan

2. Kaas
Kaas is voor mij in het begin toch het grootste ‘issue’ geweest. Ik at al heel lang 90% plantaardig, maar nu eet ik volledig vegan. Hoewel ik dacht dat ik kaas enorm zou missen, valt dat verbazingwekkend mee. Bovendien ben ik dolblij dat er veganistische kaas bestaat. Veel biowinkels als Ekoplaza hebben verschillende kaasmerken en -soorten, zoals cheddar en mozzarella. In de supermarkten wordt het merk Wilmersburger verkocht. Ik vind de kaas gesmolten het lekkerst, dus op tosti’s en pizza’s. Hmmm. De plakken met oreganokruiden zijn mijn favoriet. De supermarkten verkopen vaak ook de geraspte versie. Albert Heijn heeft tegenwoordig ook eigenmerk kaas: AH Plantaardige plak en AH Plantaardige rasp. Check deze lijst met meer dan 100 (!) verschillende kaasvervangers die momenteel te koop zijn.

vegan

3. Kala namak – voor de eismaak
Dit was mijn tweede grootste ‘issue’. In het weekend brunchen we vaak uitgebreid en daar ‘hoorde’ geregeld een gebakken eitje bij. Ook hiervan dacht ik dat ik het zou missen en in alle eerlijkheid: ik mis het echt niet. Daar komt bij dat je de eismaak makkelijk kunt nabootsen! Ooit wel eens van Kala namak gehoord? Of de Nederlandse benaming zwart zout? Geloof me, een echte musthave voor in de keuken. Dit vulkanisch steenzout heeft door het hoge zwavelgehalte een heuse eismaak, zonder te overdrijven. Je maakt er de lekkerste tofu scrambled egg mee, strooit het over je broodje avocado of kruidt er vegan kipstuckjes mee in de spinazie stamppot à la kerrie. Kala namak bestel je online bij bijvoorbeeld Veggie4u, maar het is ook te vinden in (Indiase) toko’s.

vegan

4. Yoghurt
Mijn absolute verslavende favoriet is kokosyoghurt van Koko Dairy Free. Ik kan me ook niet meer voorstellen dat ik Griekse yoghurt lekker vond. Sinds ik deze yoghurt heb ontdekt, ben ik ‘verpest’ en ‘verwend’ ;-). Voor de mensen die geen grote kokosfan zijn: de kokos is alles behalve overheersend. Wat je wel proeft, is een licht zoete, romige en zachte smaak. Fruit, muesli en noten smaken er heerlijk bij. En voor degenen die alles met kokos echt niet lusten: er zijn tal van plantaardige yoghurts te vinden op basis van soja, amandel of haver, zoals die van Alpro. De Vegan Wiki geeft het complete overzicht van vegan yoghurts

vegan

5. Edelgistvlokken – voor je namaak parmezaanse kaas
Ook een wondertje in de vegan food world. Deze edelgistvlokken koop je in elke biowinkel zoals Holland & Barrett en hebben een kazige smaak. Je kunt de vlokken toevoegen aan van alles en nog wat om het een kaassmaakje te geven. Het liefst onverhit, zodat alle vitaminen behouden blijven. Ik maak er standaard ‘parmezaanse kaas’ mee. Maal een handjevol ongebrande cashewnoten met vier eetlepels edelgistvlokken in een foodprocessor en je hebt een vegan parmezaanse kaas die je over pastagerechten kunt strooien. In de gepimpte versie voeg je een snufje gerookte paprikapoeder en gedroogde peterselie toe. Super lekker!

6.Filet Americain en Paté
Wat? Jawel hoor. En gewoon veganistisch, dus hoe geweldig is dat. De Vegetarische Slager heeft aan ons gedacht en we hoeven ons broodje filet americain nooit meer te missen. Gesnipperde uitjes, peper, zout et voilà. Hetzelfde geldt voor paté liefhebbers, ook daar kunnen we van genieten – helemaal diervriendelijk. De smeersels zijn gemaakt van onder andere peulvruchten en smaken echt naar filet americain en paté. Tegenwoordig is er ook vegan filet americain en paté te koop van Kips en Zwanenberg.

7. Melk
Ook voor melk is er gelukkig genoeg keuze. In elke supermarkt heb je tegenwoordig een schap vol verschillende plantaardige melksoorten. Zo heb je niet alleen sojamelk, maar ook amandelmelk, havermelk en rijstmelk. Probeer verschillende en zoek uit welke je het lekkerst vindt. Mijn aanraders zijn de chocomelk van het merk Oatly en de Barista Edition van Oatly. Die laatste gebruik ik als koffiemelk en dat is heerlijk. Ook perfect voor het opschuimen voor bij de cappuccino. Overzicht plantaardige varianten van melk

8. Honing vs. kokosbloesemsiroop
Ik zweer hierbij. Kokosbloesemsiroop past werkelijk overal bij als zoetmiddel. Honing is voor de bijtjes en voor mij is kokossiroop de perfecte vervanging. Nog meer dan agave- of maple siroop. Dat komt omdat de Glycemische Index (GI) van die andere zoetmakers veel hoger liggen dan kokosbloesemsiroop. GI is de mate waarin je bloedsuikerspiegel schommelt en piekt. Hoe lager de GI ligt, hoe beter. Ik gebruik de siroop in mijn havermout, yoghurtbowls, muntthee en om mee te bakken. Je koopt kokosbloesemsiroop bij de Jumbo, Albert Heijn of in een biowinkel.

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger