Nog 5 dagen tot de volgende VeganChallenge!
Deelnemers:
4
7
3
8

Wat is de VeganChallenge?

De VeganChallenge is een project van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, opgezet door een aantal gepassioneerde idealisten die graag een steen(tje) bijdragen aan een diervriendelijkere wereld. Wij doen dit op vrijwillige basis, allemaal naast onze baan of studie, met een klein budget vanuit de vereniging. Hoewel je uiteraard iedere dag van het jaar kunt beginnen met vegan eten wordt de VeganChallenge twee keer per jaar georganiseerd. Tijdens deze maand kun je een dagelijkse nieuwsbrief verwachten met recepten voor ieder moment van de dag. Via sociale media en onze buddymap kun je in contact komen met andere deelnemers aan de VeganChallenge. Je kunt ook captain worden om activiteiten bij jou in de buurt te organiseren. Deelname aan de VeganChallenge is geheel gratis!

Het doel van de VeganChallenge is om het zoveel mogelijk mensen zo makkelijk mogelijk te maken om veganistisch te eten. Daarom zijn alle recepten in onze dagmenu’s geheel supermarktfriendly: we sturen je niet naar prijzige bio winkels of exotisch ruikende toko’s. Je kunt er zelf natuurlijk altijd voor kiezen om je eigen vegan dagmenu samen te stellen, of om wel uitgebreid te gaan foodshoppen.

We proberen onze recepten zo goed mogelijk te laten aansluiten bij het doorsnee Nederlandse eetpatroon, met hier en daar een spannend nieuw gerecht – want de plantaardige keuken heeft zoveel meer te bieden dan een agv’tje (aardappels, groente & vegaburger)! Ook vinden wij het belangrijk om te laten zien dat je makkelijk vegan taart, koekjes en uitgebreide brunches kunt bereiden.

Wat is de VeganChallenge niet?

Hoewel iedereen uiteraard vrij is om de VeganChallenge maand in te vullen zoals hij of zij dat wil, ligt onze focus niet op gezondheid. De primaire focus van de VeganChallenge ligt op het verminderen van dierenleed. Onze recepten en dagmenu’s liggen zo dicht mogelijk bij het gemiddelde Nederlandse eetpatroon. Juist met lekkere gebakjes kun je een hoop vooroordelen over veganisme ontkrachten. Daarom is de VeganChallenge niet gluten- of suikervrij, hoewel wij soms wel aangeven hoe je recepten hier op kunt aanpassen. Ook hebben wij diverse recepten die wel gluten- en suikervrij zijn. Voor mensen met een soja- of notenallergie is er de mogelijkheid om te zoeken op recepten zonder deze ingrediënten.

We maken er geen probleem van om soms een kant-en-klaar product op te nemen in onze recepten, wanneer dat het makkelijker maakt om veganistisch te eten. Niet iedereen heeft immers veel tijd of interesse om uitgebreid te koken. Om voor ieder wat wils te bieden hebben we ook meer uitdagende recepten met een langere bereidingstijd. Je kunt er natuurlijk altijd zelf voor kiezen om alles from scratch te bereiden.

Biologisch boodschappen doen is een mooi streven wat helaas nog niet toegankelijk is voor ieders portemonnee. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met een veganistisch eetpatroon, wat niet per se biologisch hoeft te zijn. Maar ook dit kun je natuurlijk vrij invullen!