Tofu-gnocchi met salie
Dit recept is geïnspireerd op gnocchi met ricotta, maar die is hier vervangen door tofu! In tegenstelling tot echte zelfgemaakte gnocchi zijn deze gnocchi heel makkelijk zacht en luchtig te maken. De combinatie met de salie maakt het gerecht verrassend en kruidig.
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Notenvrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Uitdaging
Ingrediënten
Voor de gnocchi:
- 675 gr (ongeveer 6 middelgrote) kruimige aardappelen
- 300 gr tofu
- 0,5 tl zout
- 5-6 el citroensap
- 1-2 el mediterrane kruiden
- 1-2 el olie
- 1 el edelgistvlokken (optioneel)
- 1 teen knoflook
- flinke snuf peper
- 3 el maïzena of aardappelzetmeel
- 2 el water
- 150 gr bloem + extra om te bestuiven
Voor de saus:
- 2 sjalotten
- 15 gr salie
- 200 gr groene asperges
- 500 gr champignons
- Een scheutje kruidenolie of extra vierge olijfolie
Bereiding
Voor de gnocchi:
Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Stoom ze in 20-25 minuten gaar, zodat een vork er gemakkelijk doorheen gaat. Mocht je geen stoominzet of -apparaat hebben, dan kun je de aardappelen ook in de schil koken en daarna schillen. Het gaat erom dat de aardappelen niet te veel water opnemen.
Pers ondertussen met je handen vocht uit de tofu en verkruimel dan boven een theedoek. Pak de punten van de theedoek bij elkaar en draai de theedoek in, zodat je de rest van het vocht uit de tofu perst. Doe de tofu daarna in een grote kom of schaal. Voeg het zout, de citroensap, de kruiden, olie en eventueel edelgist toe. Pers de knoflook erboven uit en voeg een flinke snuf peper toe. Stamp fijn met een aardappelstamper.
Wanneer de aardappelen gaar zijn, stamp je ze fijn en voeg je ze toe aan de tofu. Maak van de maïzena en het water een papje en voeg toe. Roer beetje bij beetje de bloem erdoor tot er een deeg ontstaat. Voeg als het te nat is nog wat extra bloem toe.
Kneed het deeg kort door, verdeel het in hompjes en rol deze uit tot rollen met een diameter van ongeveer 1,5 cm. Snijd deze rollen weer in gnocchi van zo’n 2 cm. Bestuif alle gnocchi met wat bloem en gooi even om.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Gooi de gnocchi in de pan en kook tot ze gaan drijven (ongeveer 2 minuten). Giet de gnocchi af.
Tip 1: gebruik havermeel voor een glutenvrije variant
Voor de saus:
Snipper de sjalot, snijd de asperges in stukken en champignons in schijfjes. Knip of snijd de salie in reepjes.
Verhit wat olie in een hapjespan en bak hierin de sjalot glazig. Bak de salie even mee en voeg dan de asperges en champignons toe. Bak in een paar minuten gaar. Bak de afgegoten gnocchi kort mee en schep voorzichtig om. Breng op smaak met wat peper, zout en de olie.
Tip 2: voor wat extra groente kun je doperwtjes of verse spinazie toevoegen. Of verdubbel gewoon de hoeveelheid asperges.