Tofu-gnocchi met Salie

Dit recept is geïnspireerd op gnocchi met ricotta, maar die is hier vervangen door tofu! In tegenstelling tot echte zelfgemaakte gnocchi zijn deze gnocchi heel makkelijk zacht en luchtig te maken. De combinatie met de salie maakt het gerecht verrassend en kruidig.

Tofu-gnocchi met Salie

Ingrediënten

Voor de gnocchi:

Voor de saus:

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Stoom ze in 20-25 minuten gaar (zodat een vork er gemakkelijk doorheen gaat). Mocht je geen stoominzet hebben dan kan je de aardappelen ook in de schil koken en daarna schillen (het is belangrijk dat de aardappelen niet te veel water opnemen).

Pers met je handen wat vocht uit de tofu en verkruimel het dan boven een theedoek. Pak de punten van de theedoek bij elkaar en draai de theedoek in zodat je het vocht uit de tofu perst. Doe de tofu daarna in een grote kom of schaal, voeg het zout, citroensap kruiden, peper, olie en evt. edelgist toe, pers de knoflook erboven uit en stamp fijn met een aardappelstamper.

Wanneer de aardappelen gaar zijn stamp je ze fijn en voeg je ze toe aan de tofu. Voeg de maïzena toe en roer beetje bij beetje de bloem erdoor tot er een deeg ontstaat (voeg als het te nat is nog wat extra bloem toe). Kneed het deeg kort door, verdeel het dan in hompjes en rol deze uit tot rollen met een diameter van ongeveer 1.5 cm. Snijd deze rollen weer in stukjes van zo’n 2 cm. Bestuif alle gnocchi met wat bloem en gooi even om.

Verhit wat olie in een hapjespan en bak hierin de sjalot glazig. Zet ondertussen een pan met water op voor de gnocchi. Knip of snijd de salie in reepjes en bak deze even mee met de sjalot. Voeg dan de asperges en paddenstoelen toe en bak in een paar minuten gaar. Kook de gnocchi in de pan met ruim water totdat ze gaan drijven (ongeveer 2 minuten) en giet ze af. Bak ze nog even kort mee met de rest (schep ze voorzichtig om!), draai dan het vuur uit en breng op smaak met wat peper en zout en de olie.

 

Twist


Voor wat extra groente kun je doperwtjes of verse spinazie toevoegen. Of verdubbel gewoon de hoeveelheid asperges.