Shepherd’s pie – Engelse ovenschotel
Shepherd’s pie is een Engelse ovenschotel. Van origine is vlees een hoofdbestanddeel, maar dit is een heerlijke vegan versie met wintergroenten en linzen.
Ingrediënten
- 800 gram kruimige aardappels, gehalveerd
- 2 eetlepels olie
- 1 grote ui, in blokjes
- 2 winterpenen, in blokjes
- 250 gram tuinerwten (diepvries)
- 1 blikje (à 68 gram) tomatenpuree
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel tijm
- 1 blik (à 400 gram) linzen, uitgelekt
- 50 gram paneermeel
- Paar klontjes halvarine
Bereiding
Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Maak er vervolgens een puree van met wat overgebleven kookwater of een scheutje soja- of rijstmelk. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm de olie in een pan en fruit de ui 2 minuten. Voeg winterpeen, tuinerwten, tomatenpuree, sojasaus, tijm en een scheutje water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg de linzen toe en eventueel nog wat zout en peper.
Doe het groentemengsel in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree hierover. Bestrooi met paneermeel en doe hier kleine klontjes halvarine op. Bak de ovenschotel zo’n 15-20 minuten, tot de bovenkant bruin en knapperig is.
Twist
Voor wat extra groente voeg je nog prei, courgette, venkel of broccoli toe. Je kunt, voor extra pit, een theelepel currykruiden, zoals garam massala of de currypasta van Patak’s toevoegen.
- Menugang:
- Hoofdgerecht
- Keuken:
- Brits / Amerikaans
- Type:
- Aardappelgerecht, Ovenschotel
- Seizoen:
- —
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- Hartig
- Allergieën en diëten:
- Notenvrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Budgetvriendelijk, Supermarktvriendelijk