Scones met rozijnen

Klassieke scones, maar dan vegan! Perfect in combinatie met een toefje plantaardige room en een dampende kop thee bij het paasontbijt of de zondagse brunch.

Scones met rozijnen

Ingrediënten

Voor 12 stuks:

Om te serveren:

Bereiding

(30 minuten voorbereiding - 30 minuten rust)

Laat de rozijnen 10 minuten in heet water wellen en laat ze dan uitlekken in een zeef.

Meng de margarine met de basterdsuiker en het zout. Rasp met een fijne rasp het geel van de citroen en doe dit bij het mengsel. Meng de plantaardige melk door de margarinemix. Dit zal niet goed mengen, maar dat is niet erg.

Meng de bloem, custard en het bakpoeder in een kom en voeg dit toe aan de mix. Kneed dit kort tot een deegbal. Meng de gewelde rozijnen erdoor.

Verdeel het deeg in stukken van 100 gram. Maak met bebloemde handen de deegstukjes tot balletjes en druk deze licht aan op een bakplaat tot ze ongeveer 2 cm hoog zijn. Laat de scones ongeveer 30 minuten rusten onder een theedoek.

Verwarm de oven op 225 graden C. Mix 2 eetlepels plantaardige melk met een eetlepel keukenstroop en smeer de scones hiermee in. Bak ze in 9 minuten af in de voorverwarmde oven.

Serveer de scones met bosvruchtenyoghurt en jam. Vers zijn ze het lekkerst, maar de scones zijn eventueel 7 dagen houdbaar in een afgesloten bak.

Tip: Voor een glutenvrije variant vervang je de tarwebloem door een mengsel van 250 gram rijstmeel, 75 gram boekweitmeel, 75 gram tapiocameel en 100 gram maïsmeel.