Sambal Goreng Tempeh Kering (pittige tempeh reepjes)
Dit traditionele Indonesische gerecht is zeer pittig (!), maar ook zoet. De gebakken reepjes tempeh zijn zowel warm als koud een lekkere snack!
Ingrediënten
- 1 blok tempeh (ca 400 g)
- Plantaardige olie om in te bakken
- 8 rode lombok pepers
- 4 tenen knoflook
- 1 theelepel vloeibare asem
- 100 gram Gula jawa (in kristalsuiker vorm, niet als vast blok)
- 5 centimeter verse laos (of 2 tl poeder)
- 3 blaadjes daun salam
- Een halve theelepel bruine miso pasta
- 100 gram gebakken uitjes
Bereiding
Snijd de tempeh in dunne smalle reepjes, en hak de knoflook en de pepers fijn in de keukenmachine. Verhit een scheut olie in een wok en bak de tempeh (eventueel in meerdere batches) goudbruin. Laat de reepjes vervolgens uitlekken in een vergiet bedekt met keukenpapier.
Verhit opnieuw een scheut olie in de wok en fruit hier het mengsel van de pepers en knoflook in. Voeg vervolgens de asem, daun salam bladeren, gula jawa, zout, laos (kneus deze als je verse gebruikt) en miso toe. Bak dit op laag vuur tot de gula jawa gesmolten is en het geheel een kleverig mengsel is geworden (mocht het niet vloeibaar genoeg zijn voeg dan een klein beetje water toe) en haal dan de daun salam (en verse laos) eruit. Roer vervolgens de tempeh en de gebakken uitjes toe en serveer.
Lekker met rijst en groenten (zoals gestoomde boontjes), of bij een rijsttafel!
- Menugang:
- Tussendoor, Bijgerecht
- Keuken:
- Aziatisch
- Type:
- Vlees-/Vis-vervanger, Zoetjes & Zoutjes & Snacks
- Seizoen:
- —
- Gelegenheid:
- Potluck
- Smaak:
- Kruidig, Pittig, Zoet
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Notenvrij, Pindavrij
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- —