Sambal badjak
Deze Indonesische pasta van gemalen pepers is lekker bij iedere Aziatische maaltijd... als je van pittig houdt natuurlijk. Traditioneel worden de ingrediënten voor het gerecht fijngemalen met een vijzel, maar in deze makkelijkere versie snijden we alles gewoon fijn en gebruiken we de staafmixer.
Ingrediënten
- 10 lomboks (Spaanse rode pepers)
- 3 middelgrote uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl laospoeder
- ½ tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
- 3 tl bruine suiker
- 2 stengels sereh (citroengras)
- 30 gram santen (creamed coconut)
- 1 el asempuree (tamarinde)
- 5 el neutrale olie (bijvoorbeeld rijstolie of zonnebloemolie)
- 1 tl zout
- 50 ml warm water
Bereiding
Was de lomboks (verwijder eventueel zaden en zaadlijsten voor een minder hete variant) en snijd in stukjes. Maak vervolgens de ui en knoflook schoon en snijd deze ook in stukjes. Verwijder indien nodig de buitenste schil van de sereh en snijd deze in enkele grove stukken.
Verhit een scheut olie in de pan, voeg alle ingrediënten toe en bak het mengsel regelmatig roerend op middelhoog vuur totdat het bruin wordt. Laat het mengsel iets afkoelen en verwijder dan de stukken sereh. Giet het mengsel in een maatbeker en pureer met de staafmixer tot een gladde pasta (iets grover mag ook). Bewaar de sambal in een afsluitbare pot in de koelkast.
- Menugang:
- Bijgerecht
- Keuken:
- Aziatisch
- Type:
- Sauzen & Spreads
- Seizoen:
- —
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- Pittig
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Koolhydraatarm, Notenvrij, Pindavrij, Sojavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Makkelijk
- Labels:
- —