Romige zoeteaardappelsoep

Een soepje op basis van zoete aardappel! We maken hem extra romig met een schep pindakaas en geven ‘m een knapperige toets met geroosterde pittige kikkererwten.

Romige zoeteaardappelsoep

Ingrediënten

Voor de geroosterde kikkererwten:

Voor de soep:

Bereiding

Voorbereidingstijd: 15 minuten - bereidingstijd 30-60 minuten

Voor de geroosterde kikkererwten

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Dep de kikkererwten droog en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Meng de olie en de chili er goed door.

Bak de kikkererwten gedurende 25 minuten tot ze knapperig zijn en roer halverwege even om.

Voor de soep

Pel en snipper de ui, schil de zoete aardappel en wortels en hak ze in stukken.

Verwarm de olie in een pot en fruit de ui.

Voeg de zoete aardappel, wortels en de look toe. Kruid met peper en zout en laat de groenten ca. 3 minuten meestoven. Roer af en toe even om.

Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook.

Zet het vuur lager en laat de groenten 15 minuten pruttelen tot ze gaar zijn.

Haal de pot van het vuur, voeg de pindakaas toe en pureer. Liever wat meer structuur van de groenten in je soep? Pureer dan de soep niet.

Breng verder op smaak met peper en zout. Voeg eventueel extra heet water toe als de soep te dik is.

Serveren

Snipper de peterselie, schep de soep in kommetjes en strooi er wat peterselie over. Geef per persoon wat geroosterde kikkererwten in een apart potje (de kikkererwten verliezen hun knapperigheid als ze te lang in de soep liggen).

Tip: Heb je wat kikkererwten over? Bewaar ze (maximaal 2 dagen) in een afgesloten bakje. Ze zullen wat minder knapperig zijn, maar nog steeds lekker als tussendoortje of borrelhapje.

Tip 2: Gebruik 100% pindakaas. Daar zitten geen emulgatoren, zouten of toegevoegde suikers in.