Romige Lasagne Tricolore

Je dacht vast dat je geen romige saus meer kon eten als vegan… wrong! Deze bechamelsaus is in een handomdraai klaar en is de ideale basis voor een lekkere lasagne. Lasagne is van oudsher een gerecht waar je wel wat tijd in moet investeren, daarom is dit een ideaal gerecht voor in het weekend. Je kunt het in porties invriezen en er later nog eens van smullen!

Romige Lasagne Tricolore

Ingrediënten

Voor de bechamelsaus:

Voor de rode saus:

Voor de lasagne:

Bereiding

Maak de bechamel:
Snijd de ui en knoflook heel fijn. Verhit de margarine in een sauspan. Fruit de ui en knoflook een paar minuten. Voeg de bloem toe en roer stevig door tot er een pasta ontstaat. Voeg sojamelk, citroensap, zout en peper en nootmuskaat toe. Roer door met een garde, zet het vuur laag en klop nog een paar minuten door terwijl de saus dikker wordt. Draai het vuur uit en zet de saus opzij. Als deze later te dik is geworden, klop je hem met wat sojamelk weer iets dunner.

Maak de rode saus:
Pers of hak de knoflook fijn. In een andere sauspan verhit je de olijfolie. Als je het gebruikt, bak je hierin het plantaardige gehakt een paar minuten aan samen met knoflook en kruiden. Anders fruit je alleen de knoflook 1 minuut samen met de gedroogde kruiden en voeg dan de passata, tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Snij de basilicum fijn en roer die erdoor. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de prei in halve ringen en de champignons in plakjes. Ontdooi de spinazie.

Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak hierin de prei een paar minuten. Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten, tot het vocht van de paddenstoelen vrijkomt. Roer tenslotte de spinazie erdoor.

Neem je grootste ovenschaal en doe er een laagje rode saus in. Bedek met lasagnevellen. Dan doe je er een laagje bechamelsaus op, een laagje van het groentemengsel (ongeveer 1/3e van de totale hoeveelheid) en nog een laagje rode saus. Dan weer lasagnevellen. Ga zo door tot je ingrediënten op zijn, eindig met een laag bechamelsaus.

Bestrooi ten slotte met paneermeel (of de verkruimelde geroosterde boterham) en eventueel met pijnboompitten. Verdeel de vloeibare margarine erover. Bak de lasagne ongeveer 30 minuten, tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Tip: maak het jezelf makkelijker en neem kant-en-klare tomatensaus (sugo) en voorgesneden Italiaans roerbakgroenten. Je kunt de lasagne ook toppen met wat vegan kaas, te koop bij biologische winkels, vegan webshops en speciaalzaken.