Mungbonensaus met bulgur en balletjes
Deze saus van groene mungbonen en groenten serveren we met bulgur en balletjes in tomatenroomsaus. Een proteïnerijk en stevig gerecht voor de herfst en winter.
Ingrediënten
Voor het mungbonenmengsel:
- 250 gr groene mungbonen
- 4 middelgrote aardappelen
- 3 tomaten
- 2 uien
- 1 el kerriepoeder
- 1 el Mediterrane kruiden.
- Sap van een halve citroen
- Olijfolie of arachideolie
Voor de bulgur en balletjes:
- 300 gr grove bulgur (75 gr per persoon)
- 1 bakje (circa 180 gr) vegaballetjes
- 500 gr gezeefde tomaten (passata)
- 2 el plantaardige kookroom
- 1 tl nootmuskaat
- zout en peper
- handje verse peterselie
Bereiding
Voorbereiding
Het is belangrijk om de mungbonen minimaal 24 uur van tevoren te weken in water. Langer is nog beter, bijvoorbeeld 48 uur. Het buitenste schilletje van de bonen moet gebarsten zijn, anders worden ze heel moeilijk gaar. Doe daarom 250 gram bonen in een diepe schaal en voeg koud water toe zodat ze ruim onder water staan. Dek de schaal af en ververs het water twee keer per dag.
Bereiding
Schil en was de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de uien. Bak de aardappelen en uien in een diepe pan tot ze goudbruin zijn. Voeg dan kerriepoeder, peper en zout toe.
Snijd ondertussen de tomaten fijn en bak ze kort mee. Giet de geweekte bonen af, spoel ze af en laat ze kort uitlekken. Voeg de bonen aan het groentemengsel toe. Bak het mengsel enkele minuten en blijf goed roeren.
Voeg vervolgens een halve liter kokend water toe. Laat het geheel 45 minuten koken op middelhoog vuur. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Tijdens het koken moeten de bonen en groenten onder water staan en niet droogkoken. Als het mengsel te dik wordt, dan kun je wat water toevoegen. Het moet uiteindelijk de dikte hebben van yoghurt. Controleer na een half uur of de bonen al zacht zijn.
Bereid ondertussen de bulgur. Doe de bulgur in een vergiet met een pan eronder en spoel af tot het water vrij helder is. Breng in een diepe pan water aan de kook met wat zout en een scheutje olie. Kook de bulgur in ongeveer 20 minuten gaar. Als de bulgur zacht is, kun je het afgieten en laten uitlekken.
Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan en bak de balletjes goudbruin. Voeg zout, peper en een theelepel nootmuskaat toe. Voeg daarna de passata en de kookroom toe. Laat het geheel even pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.
Als het mungbonenmengsel bijna gaar is, voeg je het sap van een halve citroen en de mediterrane kruiden toe. Laat het mengsel nog 2 minuten zacht doorkoken.
Serveer de mungbonen met de bulgur en balletjes in tomatensaus. Garneer met wat toefjes peterselie. Het eetfeest kan beginnen!
Tip: Je kunt de bulgur ook vervangen door een ander soort graan, bijvoorbeeld rijst, quinoa of brood.
- Menugang:
- Hoofdgerecht
- Keuken:
- Aziatisch, Midden-Oosters
- Type:
- —
- Seizoen:
- Herfst, Winter
- Gelegenheid:
- —
- Smaak:
- —
- Allergieën en diëten:
- Notenvrij, Pindavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Uitdaging
- Labels:
- —